Ova bolest još je tabu, a pogađa pola populacije – mnogi ni ne traže liječničku pomoć

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hemoroidi su vaskularno vezivne strukture u analnom kanalu koje pomažu kontroli pražnjenja crijeva, i zajedno s unutarnjim sfinkterom, imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Hemoroidi se prošire pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Hemoroidalna bolest se javlja kada vezivno tkivo oslabi, hemoroidi oteknu ili postanu upaljeni.

Kada hemoroidi izazivaju tegobe, onda govorimo o simptomatskim hemoroidima ili hemoroidalnoj bolesti. Hemoroidalna bolest je vrlo česta i kod žena i kod muškaraca. Polovica populacije u dobi iznad 50 godina ima hemoroide. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi, međutim, mnoštvo bolesnika s ovom bolešću ne traži liječničku pomoć.

Simptomi raka debelog crijeva slični su simptomima hemoroida (krvarenje i bol), stoga je potrebno jasno utvrditi o čemu se točno radi. Pojava hemoroida može biti bolna, ali najčešće nije. Obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi. Prepoznaje se obično po krvarenju tijekom obavljanja nužde, svrbežu u rektalnom području, a ako je hemoroid jako velik, onda se javlja i bol. Simptomi raka debelog crijeva slični su simptomima hemoroida (krvarenje i bol), stoga je potrebno jasno utvrditi o čemu se točno radi. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Često simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (pokreta crijeva).

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Vanjski hemoroidi su vidljivi, nalaze se na stijenci rektuma. Unutarnji hemoroidi se nalaze u rektalnom kanalu. Neki ljudi koji imaju hemoroide, uopće nemaju simptome. Međutim, unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada početi iritirati i biti bolni. Simptomi hemoroidalne bolesti ovise o tipu hemoroida. Oba tipa mogu uzrokovati krvarenje kod obavljanja nužde. Istovremeno, kod osobe mogu postojati i unutarnji i vanjski hemoroidi.

Mali trag svježe krvi na toaletnom papiru ili na stolici signalizira mogućnost postojanja hemoroida. Vanjski hemoroidi skloni su trombozama što je praćeno velikom boli u području anusa. Unutarnji se hemoroidi ovisno o veličini dijele u četiri stupnja, o čemu ovisi način liječenja. Prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji. Simptomi unutarnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na toaletnom papiru ili na WC-školjki.

Dijagnoza i pregled

Liječnik na temelju simptoma i pregleda postavlja dijagnozu i propisuje terapiju. To je važno prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Ponekad su potrebne dodatne pretrage. Proktološki pregled – pregled debelog crijeva kojim se postavlja dijagnoza hemoroidalne bolesti. Ovaj pregled uključuje rektoskopiju kojom se endoskopski pregleda debelo crijevo do dubine od oko 25 cm. Time je omogućeno bezbolno postavljanje konačne dijagnoze. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečene krvne žile, a i potrebno je da liječnik napravi digitorektalni pregled (pregled završnog dijela debelog crijeva prstom) tražeći abnormalnosti.

Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (cijelog rektuma). Treba otići na toalet odmah čim se osjeti potreba za pražnjenjem crijeva. Predugo čekanje stvara pritisak na rektalno područje. Treba izbjegavati pretjerano stiskanje, opustiti se i pustiti neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom.

Ne treba zadržavati dah pri obavljanju nužde. Dugotrajno sjedenje općenito nije dobro za zdravlje, a posebice za bolesnike sa hemoroidalnom bolesti. Tijekom dana i radnog vremena treba svako malo prošetati. Protuhemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju otoka i boli. Preparati mogu biti: barijerna krema ili cinkov oksid, lokalni anestetik poput lidokaina i vazokonstriktor, poput adrenalina. Ako blage i preventivne promjene navika ne dovedu do izlječenja, pogotovo u višim stupnjevima, prelazi se na jednu od metoda za efikasno odstranjivanje. Kod jako velikih hemoroida potreban je kirurški zahvat.

Prehrana pomaže

Savjeti za samopomoć: Konzumacija hrane s puno vlakana – cjelovite žitarice poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suho voće, mahunarke.  Izbjegavanje nezdrave hrane – sladoled, gazirana pića, bijeli kruh.  Pijenje dostatnih količina vode – 8 do 10 čaša dnevno.  

Prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni ako imate tvrdu stolicu. Najčešće se preporučaju prirodni preparati koji sadrže psyllium. Treba izbjegavati laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.  Izbjegavajte ljutu i začinjenu hranu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Udruga Peski Art poklanja slike Glini

Đurđevačka Udruga Peski Art dogovorila je suradnju s gradom Glinom kojem pokloniti slike s likovne kolonije u povodu obilježavanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI