Ova nuklearka proizvodi svoje vino

Prva berba grožđa obavljena je u sklopu nuklearne elektrane Dukovany u Češkoj, prenosi Agroklub. Ubrano je više od 700 kilograma rajnskog rizlinga i bijeloga sauvignona.

Prije tri godine tamo je zasađeno više od dvije tisuće trsova, u čemu su pomogli vinari, ali i energetski inženjeri. Kraj u kojem se nalazi nuklearka je inače poznat po vinogradarstvu, kao i posađene sorte.

U planu je od ubranog grožđa proizvesti 600-injak butelja vina, no izgleda kako se ono neće prodavati na slobodnom tržištu, već će se čuvati za posebne prigode.

– Moći će se kušati tijekom posjeta elektrani i događaja organiziranim u našem informativnom centru – tvrde iz elektrane.

Vinograd se nalazi odmah ispod rashladnih tornjeva, no moći će ga posjetiti i turisti, a kontrolirat će se i moguća radioaktivnost, kako u grožđu, tako i u vinu.

Osim vina, otprije proizvode i med. Košnice s pčelama se naime, nalaze tik uz vinograd.

Nuklearna elektrana je izgrađena prije tridesetak godina, i iako je smatraju zastarjelom, još uvijek je sigurna. Češka Vlada joj je dala zeleno svjetlo za rad do 2035. godine.

Foto: Nuklearna elektrana Dukovany u Češkoj/Pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI