Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ovaj popularni prehrambeni proizvod u sebi sadrži kancerogene tvari

Riblji su štapići jako ukusan i popularan prehrambeni proizvod, kako među djecom tako i među odraslima, ali rezultati cijenjenog ÖKO-TESTA otkrili su kako u sebi sadrže kancerogene tvari, prenosi Fenix magazin.

Za one koji ne znaju, ÖKO-TEST je poznati njemački magazin koji testira i ocjenjuje proizvode na temelju niza relevantnih kriterija, a bazira se na otkrivanju potencijalnih rizika za zdravlje.

ÖKO-TEST je testirao 19 marki ribljih štapića i niti jedan proizvođač nije dobio ocjenu “vrlo dobar” dok je šest proizvoda dobilo ocjenu “dobar”. Osam ribljih štapića dobilo je ocjenu “zadovoljavajuće”, tri proizvoda ocijenjena su ocjenom “loše”. a jedan je proizvođač čak pao na testu s ocjenom šest.

Razlog loših ocjena je oduzimanje bodova u sastojcima. Zagađivači masti otkriveni su u jedanaest od 19 proizvoda u testu. U većini slučajeva to su 3-MCPD esteri masnih kiselina, u jednom slučaju glicidil esteri masnih kiselina. Tijekom probave, oba estera masnih kiselina se pretvaraju u glicidol.

Naime, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, smatra se “mogućim kancerogenim za ljude” i uzrokovao je oštećenje bubrega u pokusima na životinjama te je klasificiran kao kancerogen i mutagen.

Prema ÖKO-TESTU, dijete koje je teško 30 kilograma premašilo bi polovicu maksimalne dnevne doze sa samo 5 kontaminiranih ribljih štapića.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Obavijest potrošačima

U hrvatskom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Jeste li znali?

Svi su dijelovi ove popularne ukrasne biljke otrovni za ljude i životinje

Misli na zdravlje

Ovo popularno voće učinkovito snižava visoki krvni tlak

trebao bi na operaciju, no baš mu se i ne ide

Josip (76): Za probleme s kukom mogu zahvaliti drugu Titu i JNA

ISPLATA JNP-a

HZMO objavio važnu informaciju za više od pet tisuća građana

Upišite pojam koji želite pretraživati