Ovaj tjedan ključan sastanak u Vladi za nastavak projekta Piškornica

Projekt izgradnje Regionalnog centra za odlaganje otpada Piškornica našao se pred velikom preprekom, o čemu smo pisali protekli tjedan. Točnije, prepreka iznosi oko 330 milijuna kuna. Naime, toliko je razlika između predviđene vrijednosti projekta i najpovoljnije ponude koje je stigla na javni natječaj za izvođenje radova.

Na javni natječaj javile su se dvije kompanije, i to njemački STRABAG i grčki HELLECTOR. Ponuda njemačke kompanije iznosi nešto manje od 677 milijuna kuna, dok je druga ponuda još viša i iznosi nešto više od 716 milijuna kuna, dok je predviđena vrijednost projekta prema prvim projekcijama i konstrukciji financiranja iznosila oko 347 milijuna kuna. Dakle, prva ponuda gotovo je dvostruke vrijednosti od predviđenog troška projekta, dok druga i premašuje dvostruki iznos. Da će ponude biti znatno više od predviđene vrijednosti projekta znalo se i prije, ali da će biti ovoliko više, vjerojatno nitko nije mogao predvidjeti.

Ako bi se išlo poništavanje javnog natječaja i s novom objavom, problem je dvostruki. Projekt Piškornice ne može se mijenjati tek tako, za to je potrebno dosta vremena. Isto tako, ako bi se ponovio isti javni natječaja, s malom nadom da bi se cijene sirovina materijala i radova mogle ubrzo korigirati naniže, također je potrebno mnogo vremena. Samo da se ponovi natječaj i do odabira novog izvođača proći će i do godinu dana.

Problem je aktualizirao župan Darko Koren na zajedničkoj sjednici Vlade i župana u Zaprešiću u petak, a najviše što se moglo dogoditi je da se dogovori sastanaka između župana četiriju županija i ministra Čorića.

– Posebno je važno raspraviti o Zakonu o javnoj nabavi s obzirom na povećanje troškova javne nabave svih velikih infrastrukturnih projekata, prije svega kod projekata centara za gospodarenje otpadom. Mi smo u sklopu projekta RCGO-a Piškornica prije dva dana završili postupak javne nabave gdje je poprilično premašena procijenjena vrijednost i moramo vidjeti postoje li druge mogućnosti za financiranje te što hitnije pristupiti rješavanju tog problema. Tražimo hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ministrom Tomislavom Ćorićem po toj temi – kazao je župan Darko Koren.

Upućeni u problematiku govore da ima jedna dobra vijest, a to je da je u ugovoru u financiranju Piškornice navedeno samo da EU financira projekt sa 70 posto. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava već je potpisan, no bude li odlučnosti da se ozbiljnije pozabavimo pospremanjem vlastitog otpada kako nas na sjeveru zemlje tako i u Dalmaciji i cijeloj Slavoniji gdje su rezultati u gospodarenju otpadom puno dalje od zadanih ciljeva i ne želimo li plaćati visoke penale svaki ugovor se može dopuniti. Ako politika shvaća ozbiljnost situacije uskoro bi trebalo očekivati  odgovorne odluke svih političkih čimbenika, od načelnika i župana, do nadležnog ministra a s obzirom na loše stanje u provedbi planova gospodarenje otpadom i predsjednika Vlade Plenkovića.

Darko Koren

Tek kada političari shvate da je zaštita okoliša tema od koje ne mogu pobjeći i da vremena za nove planove i isprazna politička nadmudrivanja u sektoru gospodarenju otpadom više nema, biti će nade i za Piškornicu ali i ostale neizgrađene centre.  Zaostajanje u izgradnji centara za gospodarenje otpadom u Slavoniji i Dalmaciji a obzirom na činjenicu da su to regije politički bliže Vladi, a župani tih županije daleko utjecajniji u HDZ-u, njihovo zauzimanje za izgradnju centara za gospodarenje otpadom može biti  „poguranac“ i za Piškornicu?

Dakle, ako bi se nastala razlika financirala na već dogovoreni način, županije osnivači ne bi trebale imati većih problema s pokrivanjem novog troška. Treba također napomenuti da još uvijek nije potpisan i sporazum Sjever, a možda i tu ima mjesta za redefiniranje prioriteta. No, to će se znati tek nakon što se odradi sastanak župana i ministra Čorića, koji je predviđen u ovom tjednu.

No, kako god, potrebno je brzo reagirati, jer problem s odlaganjem otpada, kako je naveo varaždinski župan Anđelko Stričak, nije samo u četiri  sjeverne županije, već je i nacionalni, tako da je vrlo vjerojatno da će projekt Piškornice biti spašen. To je u ovom trenutku od najvećeg interesa stanovnika naše županije jer otpad i sada dolazi na Piškornicu, te će i nastaviti dolaziti, i ovom trenutku vrlo se malo, a moguće i ništa, ne može učiniti vezano uz tu činjenicu, a otvorenjem RCGO-a Piškornica raspolaganje tim otpadom stavilo bi se na bitno višu tehnološku razinu. U protivnom su vrlo mali izgledi da se ispune ciljevi iz nacionalnog Plana gospodarenja otpadom 2017-2022. kojim smo se obvezali prema EU da ćemo izgraditi centre za gospodarenje otpadom vrlo malo.

Razlog ovako visokih ponuda je ekstremno poskupljenje građevinskog materijala, ali i radova u građevini, koje se dogodilo u kratko vrijeme. No, sada ostaje pitanje može li s ovakvim cijenama projekt Piškornice ići dalje i gdje će se naći ovako velik novac. Podsjetimo, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za financiranje RCGO-a Piškornica izdvojeno je nešto manje od  314 milijun kuna. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi pak nešto više od 448 milijuna kuna, za cijeli projekt, a ovdje se radi o natječaju za izvođenje radova, što je većina troškova projekta, ali ne i svi. Ono što je također vrlo važno, dogovoreno je da u sufinanciranju prihvatljivih troškova projekta, pored Europske unije, koja osigurava oko 70 posto iznosa ukupno prihvatljivih troškova, sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  s 20 posto, te suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o.  Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec s ukupno 10 posto.  Ubrzo su se javili i iz tvrtke Piškornica, gdje kažu da su već poduzeti prvi koraci kako bi se ovaj projekt nastavio.

 – Nakon otvaranja pristiglih ponuda u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održan je radni sastanak svih osnivača tvrtke Piškornica na kojem su raspravljane moguće varijante nastavka postupka te je dogovoreno da će Skupština trgovačkog društva Piškornica zatražiti sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sve kako bi se dobila suglasnost na nastavak postupka javne nabave tijela državne vlasti koja značajno sufinanciraju projekt te kako bi se raspravili i usuglasili modeli osiguranja dodatnih financijskih sredstava – objavili su iz Piškornice.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI