OVDJE DAME VLADAJU Upoznajte mjesto u kojem na jednoga muškarca dolaze – dvije žene

Kako je živjeti s toliko žena? Veselo - kaže Alan Obad koji sa suprugom Danijelom ima tri kćeri: Manuelu, Antoniju i Ivanu te sina Vedrana


Autor: podravski.hr — 03.11.2017. / 6:30 Aktualno

Kristina Rakić i Katarina Vrbić - mlade čabrajske dame u potrazi za dečkima

Ima jedno selo u našem kraju u kojem caruju žene. Doslovce. Na jednog muškarca dolaze gotovo dvije dame i to ga svrstava u bez premca najženstvenije naselje u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Što je najbolje – zbog tog omjera i izrazite spolne nejednakosti ne kukaju ni jedni ni drugi. Lijepo im je i njeguju pravi ‘suživot’ u kojem većina ne tlači manjinu. Štoviše, poštuje sva njihova muška manjinska prava. Muški su gazde, barem na papiru, namiguju nam čabrajske žene dok obilazimo to malo damsko carstvo usred Prigorja.
Riječ je, dakle, o naselju Čabraji nedaleko od Križevaca, poznatom po seoskom turizmu obitelji Rakić koje je nedavno dobilo zlatnu plaketu ‘Suncokret ruralnog turizma kao najbolje u kategoriji turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava u državi. Tu je i istoimeno jezero, omiljeno mjesto mnogim ribolovcima sa sjevera Hrvatske. No, malo je poznato da su Čabraji, prije svega, selo – žena.
Prema najnovijim statističkim podacima, Čabraji broje oko stotinu žena i 50-ak muškaraca. Pitoreskno selo smješteno između brežuljaka po kojima pasu krave i čija polja se redovito obrađuju gotovo da nema kućanstvo u kojem ne vladaju žene.
Zašto je tome tako, odlučili smo provjeriti na licu mjesta. Porazgovarali smo s nekoliko obitelji u kojima su muškarci u manjini, no kako sami kažu i dalje glave obitelji. Barem na papiru.
– Kako je živjeti s toliko žena… Veselo – spremno je odgovorio na naše pitanje Alan Obad koji sa suprugom Danijelom ima tri kćeri: Manuelu, Antoniju i Ivanu te sina Vedrana.
No, muška podrška je još i djed Stjepan kojeg ipak pod kontrolom drži baka Mirjana. Velike obitelji u Čabrajima nisu rijetkost. No, pokazalo se kako Obadi ipak jesu budući da imaju čak tri muškarca u kući. Doduše, i pet žena. Zato kućanstva koja se protežu niz njihovu ulicu gotovo da nemaju niti jednog pripadnika fizički jačeg spola.

Ne osjećam da nam fali nešto muških, nama je dobro, no ako znate koje dobre dečke slobodno ih dovedite – rekla nam je u prolazu Katarina Vrbić (27)

– Susjede Vesna, Štefica, Marija – sve su one same. Do kraja ulice imamo četiri udovice i na kraju je kuća u kojoj su dva muška i dvije žene. Ispada da ipak prevladavaju žene – kroz nevjericu je rekla Danijela Obad.
Napominje kako do sada nije razmišljala o tome, ali čini joj se da je možda upravo zbog velikog broja žena u selu stalno mir i sloga.
– Možda bi tako trebalo biti svugdje. Vidite kako je nama lijepo – zaključila je Danijela Obad.
Baka Mirjana dobacila je kako ne zna zašto je toliko žena u selu i zašto se rodi toliko djevojčica, ali je tako otkako je stigla u Čabraje.
– Možda je nešto u vodi. Kažu da tko jednom proba čabrajsku vodu, više odavde ne ide – upozorila je baka Mirjana.
Nedaleko od njih je obitelj Hubzin u kojoj posebno prevladavaju žene. Glava kuće je Miroslav, a društvo mu prave tri kćeri, supruga i majka. No, slično je i s obitelji Golubić na drugom kraju sela, gdje je također puna kuća kćeri.
– Ne osjećam da nam fali nešto muških, nama je dobro, no ako znate koje dobre dečke slobodno ih dovedite – rekla nam je u prolazu Katarina Vrbić (27) koja u kući živi s mamom i tatom te mlađim bratom.
Uz to, ima i starijeg brata pa je njihova obitelj zapravo donedavno odskakala od prosjeka. No, sada se stariji brat oženio i dobio kćerku, pa i kod njih vladaju žene.
– Eto, sada i Vrbići imaju više žena nego muškaraca. Stvarno ne znam što bi to bilo da nas je toliko više. Možda je do zraka – kazala je Katarina Vrbić.
Nakon razgovora s našim reporterima, Katarina se pohitala naći sa susjedom Kristinom Rakić kako bi otišle u polje po rajčice. Inače, obitelj Rakić još je jedna koja potvrđuje čabrajsku kvotu. U kući imaju jedno muško i čak četiri žene.
– Ako ništa drugo, bar smo sigurnu da će kod svakog seoskog druženja biti puno kolača jer su sve naše žene vrijedne – smije se Kristina Rakić nakon što je sa susjedom Katarinom Vrbić riješila obaveze u vrtu. (go)
FOTO: NIKOLA WOLF

Danijela i Mirjana Obad gazdarice su u obitelji u kojoj je pet žena i tri muškarca