Ovi su insekti preživjeli izumiranje dinosaura, a imate ih i u svom domu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

LONDON, 20. svibnja 2019. (Hina) – Stjenice su puno starije od ljudi, pokazala je studija koja je započela kao istraživanje krajnje bizarnog načina razmnožavanja ove vrste insekata, piše BBC.

Istraživanje uzoraka DNK-a 30 vrsta stjenica pokazalo je da su ti insekti stari najmanje 115 milijuna godina. Studija je pokazala da je taj parazit koji siše krv stariji i od svojega najstarijeg domaćina, šišmiša i to više od 50 milijuna godina.

Jedan od istraživača, profesor Mike Siva-Jothy sa Sveučilišta u Sheffieldu, kazao je da su on i kolege studiju započeli istraživanjem takozvane “traumatske oplodnje”. Naime, mužjaci stjenica imaju bodljikavi zašiljeni spolni organ u obliku noža kojim ubadaju ženku kako bi je oplodili izravno putem krvotoka.

“Za prikupljanje svih genetskih uzoraka bilo je potrebno 15 ljudi i 15 godina…, a sve zbog toga što je riječ o iznimno zagonetnim stvorenjima”, kazao je Siva-Jothy. 

Većina vrsta na kojima su obavljana istraživanja skrivena je u udaljenim špiljama u kojima ovi insekti sišu krv šišmiša koji ondje žive.

Tek pošto su prikupili uzorke dovoljnog broja različitih vrsta znanstvenici su uspjeli napraviti genetsku vremensku liniju razvoja stjenica. 

Mutacije koje se odvijaju spontano u genetskom kodu ovih stvorenja djeluju poput molekularnog sata, omogućujući na taj način znanstvenicima praćenje evolucijskih promjena tijekom milijuna godina. 

“Prva iznenađujuća činjenica koju smo otkrili bila je ta da su stjenice puno starije od šišmiša, za koje se pretpostavlja da su im prvi domaćini”, rekao je dr. Steffen Roth iz Sveučilišnog muzeja u norveškome Bergenu koji je vodio istraživanje. 

“No mi i dalje ne znamo tko su im bili domaćini u vrijeme kada je Zemljom hodao tiranosaurus rex”, kazao je.

Siva-Jothy kaže da bi biološka “Ahilova peta” ovih stjenica mogla biti skrivena u njihovu genetskom kodu, osobito u dijelovima genoma koji su jedinstveni za dvije vrste ovih bića koje se hrane ljudskom krvlju. 

“Rezultati istraživanja će nam pomoći da bolje shvatimo na koji su način stjenice razvile osobine koje ih čine vrlo učinkovitim štetočinama. Istodobno će nam pomoći u nastojanju da otkrijemo nove načine kojima ćemo ih uspjeti držati pod kontrolom”, kazao je prof. Siva-Jothy. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Current Biology”. 

Zanimljive činjenice o stjenicama: tijekom jednoga uboda mogu isisati količinu krvi koja je triput veća od njihove veličine, mogu doživjeti i godinu dana, što je prilično dugačak životni vijek za insekta. U svijetu postoji stotinu različitih vrsta stjenica i većina ih se hrani krvlju šišmiša, a samo dvije ljudskom. 

(Hina) xmh ymh

FOTO Universetoday

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI