Ovo im se nije dogodilo u 33 godine: Zbog epidemije smo morali bacati cvijeće

U Dubovici, mjestu u općini Veliki Bukovec, OPG Golenja već se dugi niz godina bavi proizvodnjom cvijeća, a trenutno su radovi u punom jeku. Posao je obiteljski, u OPG-u rade Josip Golenja i supruga Mirela, imaju jednog zaposlenika, a u pomoć priskoče i ostali članovi obitelji.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Obitelj se ovim poslom bavi 33 godine, imamo većinom cvijeće, ali i nešto povrća kojim dopunimo proizvodnju. Imamo dosta velike količine, proizvodnja nam je na 1800 kvadrata, a imamo svo sezonsko i balkonsko cvijeće, pelargonije, petunije i slično. Trenutno pikiramo presadnice salvije i na proljeće uvijek ima najviše posla – rekla nam je Mirela Golenja.

OPG Golenja svoje cvijeće distribuira u većim prodajnim centrima i na sajmištima pa se nadaju kako će se ove godine održati i neki sajmovi cvijeća, a da će vrtni centri, gdje plasiraju svoje proizvode, ostati otvoreni jer su upravo zbog zatvaranja prošle godine puno cvijeća bacili u kompost.

– Prošle smo godine uspjeli prodati jaglace, a nakon njih slijedi sezona maćuhica koje smo većinom sve bacili. Otvaranjem centara prodaja se ustabilila, ali smo ipak bacili cvijeća u vrijednosti 150 tisuća kuna. Smatram kako se nekakva prodaja na otvorenom ipak mogla organizirati jer su na kraju krajeva radile prehrambene trgovine koje su na zatvorenom – rekao je Josip Golenja koji je i nositelj OPG-a.

Kažu kako je velika pomoć pristigla iz udruga čiji su dio, a posebno iz poljoprivredne zadruge Cvetek iz Svetog Đurđa koja je puno pomogla u distribuciji i plasiranju u ovim specifičnim uvjetima. Kako se OPG dugi niz godina bavi ovim poslom, pitali smo ih i kako izgleda život ‘cvjećara’.

– Kad radite ono za što ima ljubavi, nije teško pa tako ni nama ovaj posao. Ipak, radi se o poslu koji zahtijeva puno rada, nema blagdana ni vikenda, posebno kada su velike vrućine jer se tada cvijeće treba zalijevati svakodnevno – rekao je Josip i za kraj dodao kako sezona zasad ide po planu pa se nadamo da ćemo prekrasno cvijeće OPG-a Golenja uskoro vidjeti na obližnjim sajmovima cvijeća.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI