OVO JE BESMISLENO Na potpuno nevažne izbore Grad će iz proračuna izdvojiti čak 100.000 kuna

Masne naknade dobivaju članovi pojedinih biračkih odbora koje delegiraju političke stranke, ali i izbornih povjerenstava. Osim toga, tu su troškovi izbornih listića, kutija, izborne promidžbe...


Autor: podravski.hr — 18.11.2018. / 20:28 Aktualno

Ilustracija / Izbori u Koprivnici

Iduće nedjelje održat će se u Koprivnici izbori za vijeća mjesnih odbora koji su svake četiri godine, no i dalje ostaje potpuno nejasno zbog čega se ne održavaju istodobno kad i redovni lokalni koji su bili lani u svibnju.
Glasanje za predstavnike u mjesnim odborima, tzv. gradskim kvartovima i naseljima koprivnički će proračun stajati čak 100.000 kuna što je potpuno nepotreban trošak. Vijeća mjesnih odbora ne odlučuju ni o čemu i nemaju baš nikakvu izvršnu snagu, pa je nejasno zašto se – kad već moraju biti – nisu održali lani u svibnju o istom trošku. Jer 100.000 kuna svakako se može pametnije upotrijebiti.
No, tu nipošto nije kraj izbornim troškovima. Koprivnica će u iduće dvije godine za provedbu različitih izbora potrošiti čak milijun kuna, a lani i ove godine za glasanje izdvojit će se više od 700.000 kuna. Doista lijepa svota.
Prvo će se 2019. godine morati provesti izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji će stajati 50.000 kuna, a potom će se morati izdvojiti i 240.000 kuna za provedbu redovnih europarlamentarnih izbora.
Godine 2020. pak čekaju nas redovni predsjednički izbori, na što će iz proračuna Grada otići više od 350.000 kuna. Potom bi se potkraj te godine trebali održati i redovni parlamentarni izbori koji će na području Koprivnice stajati oko 320.000 kuna.
Na izborima se može lijepo zaraditi. Masne naknade dobivaju članovi pojedinih biračkih odbora koje delegiraju političke stranke, ali i izbornih povjerenstava. Osim toga, tu su troškovi izbornih listića, kutija, izborne promidžbe… Lanjski su lokalni izbori u Koprivnici tako stajali čak 615.000 kuna. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF