Kelj spada među najzdravije namirnice na svijetu, a upravo u ovo zimsko doba može biti pravo osvježenje u vašem jelovniku. U srodstvu je s kupusom, brokulom, cvjetačom, a svi oni pripadaju porodici kupusnjača. Postoji mnogo vrsta kelja, dok je kod nas najpopularniji glavati kelj. Druge popularne vrste kelja su kelj pupčar, lisnati ili kovrčavi kelj te raštika. Koji god kelj da konzumirate, ne možete pogriješiti.

Sve vrste kelja prava su riznica nutrijenata i izvor zdravlja. Sadrži jako malo masti, od kojih većinu čini alfa-linolenska kiselina (omega-3 masna kiselina). Kelj je odličan izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane.
Konzumiranje kelja uvelike povećava dnevni unos minerala, vitamina i drugih esencijalnih hranjivih tvari čime: jača imunitet, štiti od raka, jača kosti, štiti vid, proljepšava kožu, kosu i nokte, smanjuje upale u organizmu, štiti zdravlje srca i žila, poboljšava probavu i smanjuje rizik od dijabetesa. Ipak, sirovi kelj ne preporučuje se osobama koje boluju od bolesti štitnjače, bubrega ili žučnih kamenaca, piše alternativa-za-vas.com (pl)