Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ovo je povrće najstariji prirodni lijek na svijetu i sprječava pojavu raka

Svi ga kod kuće imamo, koristimo gotovo svaki dan, ali većina ljudi ne zna da je luk najstariji poznati prirodni lijek i da sprječava pojavu raka.

Crveni luk ili kapula uspjeva na plodnom tlu, sunčanom i otvorenom mjestu. No, potrebno ga je svake godine saditi na drugo mjesto, a uz njega je jako dobro posaditi i peršin jer su odlični susjedi koji se međusobno štite od bolesti i nametnika. Dodatak je mnogim jelima, salatama i sprema se na bezbroj načina, ali ono što je najvažnije jako je ljekovit.

Naime, luk sadrži broje minerale kao što su kalij, sumpor i soli, zatim vitamine A,B,C,K,E,P, antioksidanse i karoten. Kao lijek se koristi lukovica biljke i u ljekovitim svojstvima ne zaostaje za popularnim češnjakom. Pospješuje rad sluznice i izlučivanje sluznih žlijeda, koristan je za jačanje srca i sprječava srčani udar. Znanstveno je dokazano da sprječava začepljenje krvnih žila i stvaranje trombocita, a utječe i na gustoću kostiju, kaže Savković u svojoj Enciklopediji.

Osim toga, utječe na smanjenje lošeg kolesterola i triglicerida, a navodno može spriječiti i pojavu raka debelog crijeva, grla i jajnika. Ima protuupalno djelovanje i odličan je regulator šećera u krvi, povećava apetiti, pospješuje izlučivanje mokraće, rad probave i uklanja plinove. Dobar je stimulator jetre, bubrega i živaca, a pomaže i kod tromboze i skleroze.

Postoje razni pripravci od ovog prirodnog lijeka kao što su čaj protiv srčane u plućne astme, tinktura od vina protiv žučnih kamenaca, mješavina s medom protiv kašlja kod djece, čajna mješavina za niski tlak, oblog od luka i octa protiv upale sinusa i još mnogo toga.

Mnogi kažu da ga nije dobro jesti u kombinaciji s češnjakom.

FOTO Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Obavijest potrošačima

U hrvatskom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Jeste li znali?

Svi su dijelovi ove popularne ukrasne biljke otrovni za ljude i životinje

Misli na zdravlje

Ovo popularno voće učinkovito snižava visoki krvni tlak

Upišite pojam koji želite pretraživati