Mrkva je korjenasto povrće, narančaste, ljubičaste, crvene, žute i crne boje.
Dok je narančasta mrkva popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi više se koristi ona ljubičaste boje.
Mrkva je neizostavna namirnica u svakoj hrvatskoj kuhinji, a najčešće se priprema kuhana, što prema riječima znanstvenika i nije najbolja varijanta te nam savjetuju da u prehrani koristimo više sirove mrkve jer se predugim kuhanjem gubi jedan dio vitamina.
Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, pirjati te od nje pripremati salate, juhe, zimnicu, deserte, piree, umake, sokove. Zbog svoje arome pogodna je i za slatka i slana jela. No, osim što je ugodnog okusa, mrkva ima i mnogobrojna ljekovita svojstva pa tako obnavlja oštećene stanice, održava kožu zdravom, dobar je antiseptik za porezotine, čuva vid, regulira krvni tlak, jača imunitet, pa čak kažu da tjera dječje gliste.

Primjerice, ako se jede sirova, mrkva će organizam namiriti kalijem, kalcijem, željezom i cinkom, koji se djelomično gube kuhanjem.
Isto tako, mrkva je jedan od najboljih izvora vitamina A koji je važan za zdravlje kostiju, zuba, vida i kože.
Mrkva je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pak pomažu organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.
Tijekom života osoba u prosjeku pojede 10.866 mrkvi, a jedna čaša mlijeka sadrži jednaku količinu kalcija kao devet mrkvi. (pl)
Foto Unsplash.com