Ovo povrće jedno je od najstarijih i najpoznatijih lijekova protiv – mamurluka!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U današnje vrijeme može se birati između dvije podvrste kupusa, i to bijelog i crvenog. Kupus je bogat izvor nutrijenata i mineralnih tvari, od vitamina C, kalcija, fosfora, željeza pa sve do vitamina E, K i B grupe bilo da se radi o bijelom ili crvenom.

Onaj kome je potrebna jača hrana trebao bi koristiti crveni kupus, dok oni koji su na dijeti ili se pak plaše debljanja trebaju odabrati bijeli kupus. Ovo je povrće niskokalorično, a ima i omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Međutim, kupus je blagodat za imunitet i probavu, ali može se reći da je nekim istraživanjima pokazano da je i antistresno povrće jer ublažava depresiju, tjeskobu te poboljšava koncentraciju.

Ovo povrće smatra se namirnicom za mršavaljenje, jer sadrži čak 92,5 posto vode. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma. Zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme, akne, ublažava otekline, ozebline.

Osobe koje pate od jake glavobolje ili migrene umjesto aspirina mogu koristiti kupus tako da se nekoliko listova svježeg bijelog kupusa stavi u lagano zagrijanu pećnicu kako bi omekšali te ih se mlake stavi na bolno čelo. Oni pak koji su mamurni zbog prekomjernog ispijanja alkohola, mogu koristiti jedan od najstarijih i najpoznatijih prirodnih lijekova, a to je rasol tekućina koja nastaje kiseljenjem kupusa. Postoje i prednosti kupusa za dijabetičare jer snižava razinu šećera u krvi, stabilizira metaboličke procese, poboljšava cirkulaciju krvi, stabilizira krvni tlak te promiče sintezu prirodnog inzulinskog pankreasa.

Svježe cijeđeni sok od bijelog kupusa dobro je poznati narodni lijek za liječenje čira na želucu ili dvanaesniku. Mnogi koji su iskušali ljekovitost bijelog kupusa kod čira na želucu riješili su se te neugodne bolesti i to na prirodan način, umjesto operativnim zahvatom.

Nutricionisti preporučuju da bi trudnice u periodu trudnoće trebale koristiti bijeli ili crveni kupus. Tijekom trudnoće kupus ima sposobnost ublažavanja upale, poboljšava crijeva te ublažava mučnine. Međutim, s kupusom ipak na neki način treba biti oprezan te ne pretjerivati u unosu ako imate problema s radom štitne žlijezde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI