Ovo su glavni simptomi ‘spore’ štitnjače

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Problemi sa štitnjačom postali su sve češća pojava, a pokazalo se kako žene imaju osam puta veći rizik od razvoja poremećaja rada štitnjače nego muškarci. Osim toga, problemi se povećavaju s godinama i drugačije utječu na odrasle nego na djecu.

Hormoni koje štitnjača proizvodi upravljaju proizvodnjom energije, odgovorni su za rast i metabolizam, a problemi se javljaju kada je razina tih hormona ili previsoka ili preniska. Hipotireoza je stanje smanjene razine hormona štitnjače, a uzrokuje niz različitih simptoma. U nastavku ti donosimo listu uobičajenih znakova i simptoma hipotireoze.

Umor – Hormoni štitnjače imaju veliki utjecaj na energiju i metabolizam, a njihova niska razina uzrokuje pojavu umora.

Porast tjelesne mase – Hipotireoza šalje signale tijelu da unosi više hrane, pohranjuje kalorije i sagorijeva manje kalorija. Kombinacija ovih učinaka posljedično vodi do porasta tjelesne mase.

Osjećaj hladnoće – Niska razina hormona štitnjače usporava normalnu proizvodnju topline.

Slabost i bolovi u mišićima i zglobovima – Niska razina hormona štitnjače usporava metabolizam i može uzrokovati bolove u mišićima.

Gubitak kose – Niska razina hormona štitnjače utječe na rast stanica poput folikula kose, što može dovesti do gubitka kose.

Svrbež i suhoća kože – Poznato je da hipotireoza uzrokuje suhoću kože. Međutim, većina osoba koja ima problem sa suhoćom kože nema hipotireozu.

Depresija – Hipotireoza može biti uzrok depresije i anksioznosti, a ova se stanja poboljšavaju uzimanjem nadomjesne hormonske terapije.

Problemi s koncentracijom i pamćenjem – Hipotireoza može uzrokovati probleme s koncentracijom, kao i smanjenje određenih vrsta memorije. Konstipacija – Većina osoba koja pati od konstipacije odnosno zatvora nema hipotireozu. Međutim, ako se konstipacija javlja u kombinaciji s ostalim znakovima hipotireoze, uzrok može biti štitnjača.

Bolne i neredovite menstruacije – Bolne menstruacije i neredoviti ciklusi mogu biti posljedica određenih stanja poput hipotireoze. (miss7zdrava)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI