Ovo su najveći dužnici u našoj županiji: Hotel se spasio, ‘kralj šodra’ ni blizu

Svoje dugove prema Poreznoj upravi ove su godine vratili iz đurđevačkog Hotela Picok koji je bio na „crnoj listi“ zbog 1,4 milijuna kuna. Oni su u turističkom sektoru bili među najpogođenijima zbog koronakrize, a posljednjih godina, zbog ušteda i smanjenog obujma posla morali su doslovno prepoloviti broj zaposlenih s nekadašnjih četrdesetak.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Lani ih je usred ljeta blokirala Porezna uprava zbog 600.000 kuna duga, a onda je stigao jesenski lockdown i hotel praktički nije mogao iznajmiti ni jednu sobu. U medijima se pisalo kako hotelu prijeti stečaj, no čini se kako je direktor Rudolf Radiković uspio spasiti đurđevački Picok.

– Nema smisla žaliti se. Sigurno je ono najgore iza nas, no još uvijek nije idealna situacija. Iako nema lockdowna, ljudi se boje i često nam se otkazuju rezervacije u zadnji tren. Eto, za Novu godinu smo praktički puni, no pitanje je što će biti potkraj prosinca – ističe Radiković koji nije pretjerano zadovoljan s pomoći države, jer ističe da je jedina pomoć koju su dobili bilo sedam plaća u vrijeme lockdowna, a troškovi su bili kudikamo veći.

Križevačka agrokuća Vladeks promet više nije firma s najvećim dugovima na području naše županije. Prema najnovijim podacima Porezne uprave, prvo mjesto s čak 12,4 milijuna duga preuzeo je MBM vrtni centar sa sjedištem u Koprivnici, a najviše – devet milijuna kuna duguje za PDV.

Vladeks je trenutno drugi, a svoje dugove u odnosu na lani povećao je s 4,9 na 5,2 milijuna kuna, također ni oni nisu plaćali PDV. S druge strane, firma Agro Toni iz Cepidlaka jedan je od pozitivnih primjera. Na lanjskoj listi dužnika bili su na visokom drugom mjestu s 2,9 milijuna kuna duga, a prema najnovijim podacima, vratili su čak 2,5 milijuna kuna dugova. Dodajmo i kako je trenutno na trećem mjestu po visini dugova firma iz Gabajeve Grede Horvat metali s čak četiri milijuna kuna duga poreza na dobit i dohodak.

A svoj dug iz godine u godinu povećava podravski kralj šodra Davor Lukačić i z Kloštra Vojakovačkog. Lani je bio dužan 15,5 milijuna kuna, najviše za porez na dobit i dohodak, dok je sad dužan 16,1 milijuna kuna. Na listi pak nema Ratka Prosenečkog, njegovog sumještanina koji je lani bio dužan 5,1 milijun kuna pa je drugo mjesto dužnika među fizičkim osobama koje obavljaju neku od djelatnosti preuzeo poljodjelac Dragutin Čižmak, popularni Ambasador. On je trenutno dužan 2,2 milijuna kuna, najviše za PDV. Inače, na takvoj je listi dužnika među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost njih 113. Ipak, Prosenečki se našao na listi dužnika običnih građana, a tamo piše da je dužan 4,4 milijuna za PDV i doprinose. Na listi fizičkih osoba – građana koji su dužni više od 15.000 kuna, što je uvjet za javnu objavu, čak su 1753 osobe, stotinjak manje nego na lanjskoj listi poreznih dužnika.

Uvjerljivo najveći dug među „običnim“ građanima i ove godine ima stanoviti 39-godišnji Marinko Macura iz Prijedora i to 14,9 milijuna kuna, što je 600.000 više nego lani. Sve do jedne kune dužan je za posebne poreze i trošarine. Kao njegovo prebivalište navode se Križevci. Karlo Piskor iz Novog Virja drugi je na listi dužnika s osam milijuna kuna, također za trošarine. Kako je s liste nestao lanjski drugi najveći dužnik Vilim Nemeček, nije poznato. Taj križevački poduzetnik Vilim Nemeček (75) imao je 12,3 milijuna kuna duga. Bio je u javnosti poznat u suđenju za izvlačenje novca fiktivnim računima iz svoje zagrebačke tvrtke. Nepravomoćno je dobio čak četiri i pol godine zatvora i „kaznu“ vraćanja oko 19 milijuna kuna. Kako je postupak završio, ne znamo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI