Ovo su političari zbog kojih ćete i treći put na izbore, upravo su zatrajhali dječje igralište

Podravski list profile

-Nakon održanih novih izbora za Vijeće mjesnog odbora Podolice 3. ožujka ove godine, gradonačelnik Mišel Jakšić u zakonskom roku sazvao je tri konstituirajuće sjednice Vijeća mjesnog odbora Podolice od kojih je zadnja održana 7. i 8. svibnja. Budući da na sjednici niti jedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova za izbor, predsjedavajući Željko Komes konstatirao je da Vijeće mjesnog odbora Podolice nije konstituirano – službeno je priopćenje iz Grada Koprivnice, a priča, pojednostavljena, otkriva mnogo toga.

Naime, Podoličani, mještani najmnogoljudnijeg koprivničkog kvarta već su dvaput glasali na “mikro-izborima”, onim kvartovskim za Vijeće Mjesnog odbora. Nakon prvih izbora bile su tri sjednice na kojima su se političari i stranke, s obzirom da nijedna nije imala većinu, morali dogovoriti o podjeli vlasti i odgovornosti. Nije uspjelo. Zatim su Podoličani morali na nove izbore, no ni nakon njih, nakon tri sjednice – nije bilo dogovora. Sad ih čekaju i treći izbori, a nemojmo zaboraviti da svaki koštaju 20-ak tisuća kuna. Moglo se za taj novac urediti kakvo dječje igralište u kvartu.

Akteri ovog političkog i izbornog presedana u hrvatskim okvirima su Nezavisni te HDZ i SDP s partnerima. Na prošlim izborima HDZ i partneri osvojili su najviše mandata, četiri, Nezavisni tri, a SDP i sateliti dva mandata. Dakle, nijedni većinskih pet da bi sami mogli krojiti sudbinu kvarta. Slično je bilo i nakon prvih izbora, po tri mandata svakome. HDZ i SDP svaki su put bili za trodiobu vlasti s Nezavisnima, tj. mandat bi se ravnomjerno podijelio na trećine u vremenskom trajanju do novih izbora za četiri godine. Nezavisni to ne žele, osim ako njima ne pripadne vlast u cijelom mandatu, na što pak u HDZ-u i SDP-u nisu željeli pristati. HDZ i SDP mogli su zajedno, bez Nezavisnih, no čini se da bi to bio dupli presedan i ne bi, barem oni tako misle, pozitivno odjeknuo u javnosti. Uostalom, netko bi mogao reći da im je važnije što o njima misle u središnjicama nego što o svemu misle birači.

Bojimo se da bi ova priča mogla ići unedogled, jer teško da će ijedna opcija na sljedećim izborima moći prebaciti i taj peti mandat. No, tko zna… možda se nekome isplati ovo polugodišnje taktiziranje.

FOTO Grad Koprivnica

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI