Ovo vrijedi pročitati ako se brinete o svom izgledu: Znate li što su maskne?

Koronavirus posljednjih godinu dana priviknuo nas je na nošenje zaštitnih maski na licu. Oni osjetljivije kože sigurno su primijetili kako im je koža nadraženija i puna akni.

Izbijanja akni koja se događaju zbog nošenja maski postala su toliko česta pojava da su na društvenim mrežama dobile novi naziv – „maskne“.

– Smatramo da nošenje zaštitnih maski u kombinaciji sa stresom zbog pandemije uzrokuje pojačano širenje bakterija i mikroorganizama u vlažnom okruženju – objasnio je dr. Desai uzroke razvoja akni, ističući da su pritom najviše pogođene medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji obrane od COVID-19 bolesti. Zbog nošenja medicinskih maski na njihovoj koži viđaju čireve, oštećenja i krvarenja, rekao je Desai.

U usporedbi s modricama i krvarenjima na licima liječnika i medicinskih sestara, nekoliko prištića može se činiti beznačajnima. No to nije problem koji bi trebalo smatrati trivijalnim, rekla je dr. Bowe. Akne su, kaže, značajno povezane sa samopouzdanjem, čak i kada je riječ o jednom ili dva prištića. Čak i blaži oblik akni može imati duboke posljedice na međuljudske odnose, naš društven život, učinkovitost na poslu, depresiju i anksioznost.

Stručni naziv fenomena prozvanog „maskne“ je akne mehanika, odnosno akne koje su rezultat trljanja tkanine o kožu. Ta pojava nije nova – sportaši koji nose kacige i štitnike za bradu dobro su upoznati s „masknama“.

Tkanina uzrokuje pritisak i trenje koji iritiraju folikule dlaka, a rezultat je pojava akni. Kao što je već spomenuto, ovoj pojavi doprinosi vlaga, pa nam znojenje zbog ljetnih vrućina ne ide u prilog.

S obzirom na to da će se nošenje maski sigurno zadržati kroz dulje vrijeme kao oblik zaštite te usporavanja širenja novog koronavirusa, stručnjaci navode jedan vrlo važan korak.

Perite maske

Iako će sušenje maske vlažne od znoja na suncu doprinijeti uništavanju virusa, neće uništiti mikroorganizme koji su se na prljavoj tkanini nastanili. Masku treba nakon svakog nošenja oprati i osušiti, savjetuje Bowe, dodajući da preferira pamučne maske jer omogućavaju koži da diše. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI