Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ovo zaboravljeno voće odlično je za srce i visoki krvni tlak

Iako su ju mnogi zaboravili i ustvari je povrće, a ne voće, dinja je ne samo jako ukusna već i odlična za srce i visoki krvni tlak.

Dinja je jednogodišnja povrtna biljka koji mnogi smatraju voćem i bere se u jesen. Ako se oko peteljke stvaraju kapljice vlage znači da je ubrana prerano, a ako je dinja zrela, peteljka lako otpada i na tom će mjestu ostati maleno udubljenje. Druga joj strana pak mora biti mirisna i lagano mekana na dodir. Izbjegavajte dinje s tamnim i premekanim dijelovima. Može se držati 2-3 dana na sobnoj temperaturi, a nakon toga u hladnjaku dodatnih 5 dana.

Dinja je izrazito zdrava i bogata vlaknima, karotenom, vitaminima B i C, mineralima, ali i bjelančevinama. Korina je kod kardiovaskularnih bolesti i samim time odlična za srce i visoki krvni tlak. Osim toga, potiče rad bubrega i probavu, a ima i antikancerogeni učinak. Oblog od iscijeđenog soka ili naribane dinje se može koristiti za otklanjanje boli dok se suhe koštice korise kod bolesti bubrega, upale žučnih i mokraćnih puteva, uboda i opeklina, piše Dušan Savković.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO PLAVIŠINAC I SRDINAC

FOTO Tuča uništila voćnjake, vinograde i vrtove, štete i na kućama i autima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati