OZBILJNE OPTUŽBE Dadilje od roditelja tražile i 1500 kuna za čuvanje djeteta, a neke su radile na crno

Dadilje nisu dobro prihvatile ovu odluku o kojoj je glasano u petak na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice, ponajprije jer ih nitko o tome nije obavijestio


Autor: podravski.hr — 05.12.2018. / 8:05 Aktualno

Ilustracija / Zbog upisa vrtićaraca kod dadilja digla se velika bura

Od iduće će se godine koprivničke dadilje, vlasnice obrta za čuvanje djece, morati preorijentirati na čuvanje djece do tri godine, dakle jasličkih skupina. Grad će im smanjiti subvenciju za djecu stariju od tri godine s 1000 na 700 kuna, ali isto tako povećati subvenciju za bebe do šest mjeseci na 2000 kuna, kao i za svako dijete s teškoćama u razvoju. Starija djeca i dalje će moći u obrte uz subvencije, no jedino ako su prije toga odbijena u najmanje dva gradska vrtića, bilo javna ili privatna.
Dadilje nisu dobro prihvatile ovu odluku o kojoj je glasano u petak na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice, ponajprije jer ih nitko o tome nije obavijestio. Gradonačelnik Mišel Jakšić najavio je da će s njima ovaj tjedan sjesti za stol.
Ana Mlinarić, pročelnica za društvene djelatnosti, na sjednici Gradskog vijeća objasnila je motive donošenja te odluke ustvrdivši kako je u Koprivnici manjak mjesta za djecu jasličke dobi, od šest mjeseci do tri godine života, dok u vrtićima ima slobodnih mjesta, pa se to željelo uravnotežiti.
– Glavna svrha te odredbe je upis sve djece u jaslice, a ove ih je godine ostalo neupisano oko 40. Upravo zbog toga povećali smo proračun za dadilje za 150.000 kuna, što govori da ih vidimo kao partnere – kazala je ona.
Napomenula je da se sada udvostručuje sufinanciranje djece od šestog mjeseca života te kako će se sva djeca sada smještena u obrtima i dalje sufinancirati do iduće školske godine. Kazala je i kako većina gradova u Hrvatskoj ima jedan ili dva obrta za čuvanje djece, a Koprivnica njih osam, uz najavu otvaranja još dva, što govori o velikom nadstandardu u tom području.
Oporbeni vijećnici nakon tog objašnjenja ustvrdili su kako je odluka jako loše iskomunicirana i prema roditeljima i prema dadiljama. Pozvali su se i na peticiju koju je vijećnicima uputilo 80-ak roditelja o čijoj djeci skrbe dadilje, u kojoj su oni ustvrdili kako je gradska odluka protuustavna i diskriminirajuća jer određuje roditeljima kome moraju uputiti djecu na čuvanje.
Gradonačelnik je pak kazao kako je gradska odluka korak prema uvođenju reda u sustav brige o maloj djeci.
– Neću na nikoga upirati prstom, ali imamo dokaze da su neke dadilje naplaćivale i tisuću kuna od roditelja, imali smo slučajeva da smo sami pronalazili neprijavljene dadilje, a znamo i za slučajeve da su se dadilje cjenkale s roditeljima jer su pune, te ne mogu primiti dijete uz gradsku subvenciju, ali ako roditelj plati 1500 kuna, onda može. Govorim o onome što mogu dokazati – ustvrdio je Jakšić i kazao da se odlukom štite i roditelji i djeca.
Na kraju je vladajuća većina odluku izglasala, uz protivljenje oporbe. (hš, ib)

Ilustracija / Djeca se najprije moraju pokušati upisati u dječje vrtiće, a tek onda kod dadilja

FOTO: ILUSTRACIJA