Ozbiljne optužbe u našoj općini: Vijećnik se prodao za mjesečnu naknadu od 1500 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mladen Orešić iz nezavisne opcije načelnika Kalinovca Danijela Zvonara više nije predsjednik Općinskog vijeća, a njegovom smjenom HDZ je ponovno preuzeo vlast u Općini Kalinovac. Orešićevu smjenu podržalo je pet općinskih vijećnika HDZ-a i Franjo Dautanec, sad već bivši HSS-ovac, koji su i predložili njegovo razrješenje.

Najzanimljivije u cijeloj priči oko smjene je zapravo činjenica da su idejni začetnici Orešićeva razrješenja bili načelnik Danijel Zvonar i vijećnici njegove nezavisne opcije te SDP-a i HSLS-a koji su dotad imali i većinu u Općinskom vijeću. I oni su, kao i HDZ-ovci, bili nezadovoljni pokušajem Orešića da zaustavi novo kreditno zaduženje za dovršetak izgradnje sportske dvorane jer je donedavni predsjednik smatrao da bi to Općinu moglo financijski baciti na koljena.

HDZ-ov Mirko Kovačev (u sredini) novi je predsjednik Vijeća

No, kako to obično biva u političkim previranjima, nezavisna opcija s koalicijskim partnerima iz SDP-a i HSLS-a nije se mogla dogovoriti tko će biti novi predsjednik te su načelnik Danijel Zvonar i bivši HSS-ovac Franjo Dautanec pokucali na vrata HDZ-a koji se nije puno dvoumio pa je Orešić smjenjen. Na kraju su protiv Orešićeve smjene glasali nezavisni i vijećnici SDP-a i HSLS-a koji su mu i “sapunali” fotelju, no Dautanec se nije predomislio pa HDZ opet ima vlast u Kalinovcu. Za novog predsjednik Općinskog vijeća imenovan je HDZ-ov Mirko Kovačev koji je u doba vladavine HDZ-a bio na toj funkciji.

Smjena nije prošla bez političkih prepucavanja, a najoštriji je bio SDP-ov Damir Grgec koji se okomio na Franju Dautanca.

– Dautanec se prodao za mjesečnu naknadu od 1500 kuna koju će i dalje dobivati jer će ostati potpredsjednik Općinskog vijeća. Kad smo nakon izbora dogovarali koaliciju, on se gurao na to mjesto čime je potvrdio da je lakom za naknadom, a i nama je kod sastavljanja liste za izbore postavljao uvjete – naglasio je Damir Grgec.

Franjo Dautanec opovrgnuo je špekulacije da se prodao i da je lakom za naknadom te naglasio da su svi vijećnici bili za Orešićevu smjenu.

-I SDP je htio smijeniti Orešića, a sad drži prodike koje nemaju nikakvog smisla – dodao je Franjo Dautanec.

Mirko Kovačev, novi predsjednik Općinskog vijeća, istaknuo je kako HDZ nije potencirao Orešićevu smjenu i da su se njegovoj stranci obratili oni koji su tražili da se razriješi osoba koja koči daljnji razvoj Kalinovca.

– Mladen Orešić u svom je radu bio neodlučan, spor i skeptičan, što u politici ne prolazi. Sad imamo priliku povući sredstva za razne projekte jer nakon parlamentarnih izbora Vladu sastavlja HDZ, a najvjerojatnije ćemo imati i saborskog zastupnika, našeg Kalinovčanina i dožupana Darka Sobotu i to treba iskoristiti – naglasio je Mirko Kovačev koji će se odreći naknade u neto iznosu od 2500 kuna namijenjene predsjedniku Općinskog vijeća i taj će novac preusmjeriti za pomoć potrebitim mještanima.

Mladen Orešić ostao je pri svom stavu da nije opstruirao rad Općinskog vijeća  te da je najzaslužniji za provođenje programa pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama i izgradnju dječjeg vrtića.

– Iz svega je vidljivo da je moja smjena u potpunosti neutemeljena te da je plod želje za vlašću i novonastale političke trgovine – kaže Mladen Orešić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI