Ozbiljno stanje: Prepoznajte na vrijeme simptome krvnog ugruška

Krvni ugrušak (tromb) koji nastaje u krvnim žilama opasno je stanje, bilo da nastaje u nogama ili plućima. Kako se javlja unutar tijela, važno je znati koji ga simptomi najčešće prate, koje su osobe najrizičnije, kao i u kojem trenutku treba posegnuti za hitnom medicinskom pomoći.

Sve se češće kao dijagnoza koronarne bolesti javlja postojanje krvnih ugrušaka koji predstavljaju prijeteću opasnost po život. Ugrušak krvi u krvotoku može nastati u različitim dijelovima tijela i pod različitim uvjetima. U slučaju posjekotine ili povrede, krvni ugrušci su više nego korisni jer stvaraju površinsko začepljenje kako bi se spriječilo obilno krvarenje. Međutim, ako se stvore unutar krvnih žila, mogu biti više nego opasni.

Razni uvjeti mogu dovesti do stvaranja tromba na kritičnim mjestima kao što su mozak ili pluća. Za takve slučajeve neophodna je medicinska pomoć, a ključno za preživljavanje je njihovo rano otkrivanje.

Kako osjetiti postojanje krvnog ugruška?

Toplina u nogama (uglavnom s jedne strane), otok, stalni bolovi u nogama, iskašljavanje krvi, bol u grudima kada se duboko udahne ili kratak dah simptomi su kada se tromb nalazi u plućima ili nogama, pa ih treba shvatiti veoma ozbiljno.

Krvni ugrušak u nogama

Donji dio noge jedno je od najčešćih mjesta u kojem se javljaju ugrušci krvi. Simptomi su: plava ili blijeda boja u tom području, bol u listu nakon istezanja prstiju, topao osećaj, osjetljivost na dodir, otok.

Simptomi također ovise i od veličine tromba. Iz tog razloga može dogoditi da postoji bezbolni otok ili s veoma malom količinom boli, ali i da uopće nema simptoma. Ako je ugrušak ogroman, može oteći cijela noga i to je uvijek praćeno ozbiljnom boli. Uobičajeno se ugrušci ne pojavljuju u obje noge istovremeno, već samo u jednoj.

Krvni ugrušak u plućima

Kada krvni ugrušak dospije u pluća, to se stanje naziva plućna embolija i njegovi simptomi su: iskašljavanje krvi, teškoće pri disanju, ubrzan srčani rad, bolovi u grudima, iznenadni kratki dah koji nije povezan s nekim naporom.

Ugrušak u drugim dijelovima tijela

Iako je rijedak, krvni ugrušak može nastati i u srcu, što će dovesti do bolova u grudima ili osjećaja težine u tom dijelu tijela. Propratni simptomi su još i kratak dah i vrtoglavica.  Ako se tromb pojavi u trbuhu, moguće je doživjeti ozbiljne bolove praćene proljevom i povraćanjem. Kada se pojavi u mozgu, krvni ugrušak može dovesti do iznenadne glavobolje kao i poteškoća u vidu i govoru.

Najrizičnije skupine

Trombovi se mogu javiti u bilo čijem organizmu, ali je mnogo veći rizik ako se osoba ne može kretati zbog bolesti. Taj rizik još je veći ako postoje i sljedeće okolnosti: stariji od 60 godina života, prekomjerna težina, postoji genetska predispozicija nastanka krvnih ugrušaka, hormonska terapija, trudnoća, dehidriranost, liječenje karcinoma.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć?

Pomoć treba hitno  potražiti kada se doživi: iznenadni zamagljen, smanjen ili dvostruki vid, iznenadna nemogućnost govora ili nerazumljivost u govoru, ubrzan rad srca, bol se širi na vilicu, leđa, ruku ili rame, pritisak ili stiskanje praćeni bolovima u sredini grudnog koša više od nekoliko minuta i kratak dah.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI