Ozlijedio se u nesreći, otišao na bolovanje, osiguranje mu mora platiti 25.000 kuna

Osiguravajuća tvrtka Croatia osiguranje, prema presudi križevačke Stalne službe Općinskog suda u Bjelovaru, mora Mariju iz okolice Križevaca podmiriti 25.000 kuna odštete i troškova parničnog postupka zbog prometne nesreće koja se dogodila u ožujku 2018. godine u Zagrebu.

Mario je upravljao passatom križevačkih oznaka, a svojim je automobilom zadržavajući smjer kretanja Ksaverskom cestom u Zagrebu naletio na mazdu šibenskih oznaka čiji mu je vozač skrećući ulijevo oduzeo prednost prolaska. U nesreći se Mario ozlijedio, a na njegovu automobilu nastala je i materijalna šteta. Kako je mazda šibenskih oznaka čiji je vozač skrivio nesreću bila osigurana kod Croatia osiguranja, Mario se odlučio tužbom doći do odštete, a na kraju je, zasad nepravomoćno, u tome i uspio. U nesreći je, kako je naveo u tužbi, Mario ozlijedio mišić i tetive u području zgloba i šake, a posljedice nesreće i dalje trpi. Osjeća bol u palcu, ramenu i lopatici, a zbog ozljeda se 25 dana liječio fizikalnim terapijama. Iz mjesta u kojem živi na terapije je morao u Križevce, zbog čega je trpio trošak. Preračunato u materijalnu vrijednost, na to je potrošio ukupno 1.300 kuna.

Od Croatia osiguranja tužbom je zatražio i troškove nastale za tuđu pomoć i njegu, kao i neimovinsku štetu po osnovi povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje, bolova, pretrpljenog straha i duševnih boli zbog nemogućnosti obavljanja slobodnom voljom izabranih aktivnosti. Osim toga, naveo je Mario u tužbi, zbog bolovanja na koje je bio prisiljen otići, primio je i 1500 kuna manju plaću, a zbog svega od osiguranja potražuje 15.000 kuna odštete. Na kraju je nakon provedenog suđenja dobio većinu toga što je tražio s tim da mu osiguravajuća kuća mora podmiriti i troškove prekršajnog postupka zajedno sa zateznom kamatom.

Iz Croatia osiguranja nisu sporili nastanak prometne nesreće, odnosno ‘štetnog događaja’. Objasnili su kako su tužitelju isplatili 2800 kuna odštete nakon što im se on obratio. Osporili su sve troškove liječenja i putovanja pod opravdanjem da im tužitelj nikako nije dokazao nužnost tih troškova, niti da je te troškove on platio. Sudac križevačkog suda Marijan Vrbančić saslušao je prometnog vještaka Zlatka Totha koji je potvrdio kako bi Mario mogao izbjeći nesreću da je vozio iznimno sporo do 38 km/h, no da je za nesreću kriv vozač šibenskih registracija koji bi nesreću mogao izbjeći da je napravio sve provjere prije skretanja ulijevo, no nije, te je Mariju oduzeo prednost prolaska. Osim toga, utvrdio je sudski vještak, “neznatni eksces prekoračenja brzine na strani tužitelja nikako nije u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom štetnog događaja, niti sa visinom štetnih posljedica koje su nastale za vozilo i vozača, odnosno tužitelja”. Da bi se utvrdila visina odštete sudac Vrbančić proveo i medicinsko vještačenje.

Kako su iz Croatia osiguranja sporili i bolovanje tužitelja na koje je morao otići, da nije u nikakvoj uzročnoj vezi s ozljedama koje je Mario zadobio, medicinska vještakinja Maria Zelić utvrdila je da to nije tako. Vještakinja je u svom iskazu zaključila da kao posljedica prometne nesreće kod tužitelja Marija nije nastupilo naruženje, no da isto tako ne može utvrditi kako su kod njega zaostale trajne posljedice nesreće. Vještakinja je jasno kazala koliko dugo je trpio boli i poteškoće, i prema tome je formiran troškovnik odštete koliko je sudac dosudio da osiguranje mora isplatiti odštetu tužitelju. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne se strane na nju mogu žaliti.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI