PA KAKO SVE STIGNE Upoznajte doktora koji ima uvjerljivo najviše pacijenata u Hrvatskoj

Omiljeni pitomački zubar ima čak 3155 pacijenata, dok je propisan standard Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje limitiran na 2380


Autor: podravski.hr — 05.11.2017. / 17:05 Aktualno

Dr. Sašo Kovač - iz Zagreba u Pitomaču

Dr. Sašo Kovač, stomatolog iz Pitomače, rekorder je u Hrvatskoj po broju pacijenata. Omiljeni pitomački zubar ima čak 3155 pacijenata, dok je propisan standard Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje limitiran na 2380, no prebačaji su toleriraju jer nam nedostaje liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Prije je, kaže dr. Kovač, imao oko 3400 pacijenata, a kako ne može upisivati nove, osim djece koja po prvi put biraju stomatologa, brojka se smanjila. Bez problema se, ističe on, brine o zdravlju zubi svih pacijenata.
– Znaju se dogoditi dani kad kroz moju ordinaciju prođe i po 30 pacijenata. U pravilu pacijente naručujemo za svakih pola sata, no na hitne slučajeve ne može se utjecati. Uvijek se nađe vremena za sve pacijente. Ima ih dosta s ugrađenom protezom pa briga o njima ne zahtijeva previše vremena – priča nam dr. Sašo Kovač.
Osim Pitomačana, među pacijentima su i brojni mještani Koprivničko-križevačke županije. Prednjače stanovnici općine Kloštar Podravski, a u ordinaciju dr. Kovača dolaze i Đurđevčani.
– Kad god sam mogao upisivati pacijente, nijednog nisam odbio. Očito su svi oni zadovoljni mojim radom kad ih ima 3155. Znao sam točan broj pacijenata koje imam, ali nisam bio upoznat s podatkom da sam rekorder u Hrvatskoj – dodaje dr. Kovač.

Pitomački stomatolog u svojoj ordinaciji u kojoj nikad nije dosadno

Zbog prekomjernog broja pacijenata dr. Kovač ne može od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naplatiti sav posao koji obavlja. No, bez obzira na to ne razmišlja da smanji njihov broj.
– Glavarinu dobivam za sve pacijente, a u prosjeku godišnje ne mogu naplatiti oko 100.000 kuna obavljenog posla. No, na prvom mi je mjestu zdravlje svih mojih pacijenata i ne opterećujem se time što sam zakinut – kaže dr. Sašo Kovač.
U Pitomači dr. Kovač radi već 23 godine, a rođeni je Zagrepčanin. Upravo se zbog posla doselio u Pitomaču, no ispočetka nije planirao svoj cijeli radni vijek provesti u Podravini.
– Nakon što sam diplomirao, nisam mogao naći posao u Zagrebu i prihvatio sam priliku da radim u Pitomači. Vrlo brzo sam se prilagodio na život u Podravini i odlučio da Pitomača bude moj novi dom. Sad sam skoro pola života u Pitomači pa za sebe mogu reći da sam pravi Podravac – zaključio je dr. Sašo Kovač.(db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ