PACIJENT DRUGOG REDA ‘Vojni invalidi ne čekaju na pretrage, a mi obični moramo. To je pravda?’

Zahvalan je liječnicima koji su mu transplantacijom spasili život, ali ne i zdravstvenim sustavom kojemu je izložen gotovo svakodnevno


Autor: podravski.hr — 06.07.2018. / 12:13 Aktualno

Jurica Hamer ogorčen je na zdravstveni sustav

Jurica Hamer (55) iz Križevaca živi je primjer koliko je medicina napredovala. Kada je prije 20 godina transplantirana prva jetra u Hrvatskoj, pacijent je umro nakon 24 sata. Jurica je novu jetru dobio prije pet godina, jako ju je dobro primio te mu odlično funkcionira.
– Dobio sam cirozu jetre i jedini spas bio mi je u transplantaciji. Na organ sam čekao oko godinu dana, što u bolnici, što kod kuće. A onda je stigao poziv. Operirali su me u zagrebačkoj bolnici Merkur, a zahvat je trajao sedam sati. Nikad nisam želio znati tko je donor, pa nisam ni pitao. Nakon operacije u bolnici sam proveo još oko mjesec dana, prije svega zbog toga što sam dobio dekubitus – pripovijeda on.
Dekubitus, odnosno otvorene rane, i danas mu se javljaju na objema petama i zbog toga otežano hoda te se koristi štakom. Razvoju rana svakako pogoduje i to što je već desetak godina dijabetičar, iako ne teški.
– Šećer mi nije toliko visok, ali otkad sam dobio novu jetru, zbog nje ne mogu piti tablete za kontroliranje šećera, nego moram uzimati inzulin – veli Jurica.
Zbog dijabetesa stradale su mu žile i periferni živci na nogama, zbog čega je 80-postotni invalid. Muči ga i desni kuk, koji je sam od sebe oslabio, te bi s njim morao na operaciju. No, kaže kako upravo zbog dekubitusa, koji zaraste, pa se rane opet otvore, ne može na taj zahvat.
Zahvalan je liječnicima koji su mu transplantacijom spasili život, ali ne i zdravstvenim sustavom, kojemu je izložen gotovo svakodnevno.
– Kamo god dođeš i što god trebaš, čekaš mjesecima. Evo, na snimanje perifernih živaca na nozi u koprivničkoj bolnici čekam šest mjeseci. Nisam vojni invalid, nego ‘obični invalid’ i kao takav sam čovjek drugog reda. Vojni invalidi imaju sva prava, a mi baš nikakva. To nije u redu. Svaka čast onima koji su bili na ratištu, ali mislim da bismo u bolnici trebali biti ravnopravni. To ne valja i to me smeta – žali se Jurica Hamer i nada se da će mu nova jetra „držati“ još dugi niz godina. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF