PACIJENTI OGORČENI ‘Bolnica nema uređaj za snimanje cijele čeljusti pa moramo plaćati ili putovati’

Nema logike da se za ortopan mora putovati u manje gradove, a da županijsko središte nema uređaj – rekao nam je jedan koprivnički stomatolog


Autor: podravski.hr — 10.07.2018. / 9:46 Aktualno

Na trodimenzionalno snimanje čeljusti mora se u Đurđevac

Nekoliko pacijenata, ali i stomatologa upozorilo nas je da u Koprivnici ne postoji aparat ortopan kojim se dobije slika cijele čeljusti i vrlo je važan za dijagnostiku kod liječenja dentalnih bolesti.
Kako te aparate posjeduju samo privatnici, pacijenti koji ne žele plaćati tu uslugu, a mnogo ih je, primorani su putovati u Đurđevac ili Križevce, u kojima postoji „javni“ ortopan. Stariji ljudi, kojima putovanje predstavlja problem, moraju plaćati privatnicima.
– Nema logike da se za ortopan mora putovati u manje gradove, a da županijsko središte nema uređaj tamo gdje troškove pregleda pokriva zdravstveno osiguranje – rekao nam je jedan koprivnički stomatolog.
Kako smo doznali, radiološka djelatnost u Križevcima i Đurđevcu pod ingerencijom je županijskog Doma zdravlja te u tim gradovima postoje novi medicinski aparati, a u Đurđevcu je nabavljen i novi ortopan, koji ima snimke takve kvalitete da je dijagnostika znatno lakša i naprednija.
Kvaliteta koprivničke dentalne medicine poboljšala se s dolaskom, nakon dužeg vremena, jednog oralnog kirurga, ali nabava ortopana ostala je prioritet i, kako kažu upućeni, crna točka zdravstvene zaštite u dentalnoj medicini u Koprivnici.
Srećom, prije nekoliko tjedana riješen je problem s rengenskim uređajem za snimanje zuba jer je koprivnička bolnica nabavila novi uređaj, tako da sada pacijenti preglede mogu obaviti u bolnici, ali ortopan još nije na vidiku.
– Novonabavljeni zubni RTG uređaj u Općoj bolnici Koprivnica u funkciji je od lipnja 2018. godine, nakon provedenog postupka nabave i stavljanja uređaja u funkciju. Ne planira se nabava ortopan uređaja u koprivničkoj bolnici u 2018. godini. Prioriteti nabave za 2019. godinu bit će poznati u listopadu ove godine – odgovorio je Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice, na naše pitanje o planovima nabave uređaja radiološke djelatnosti u dentalnoj medicini. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF