Pad misterioznog crnog objekta u Križevcima: Već sam skoro zaspal kad je ‘bubnulo’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Misteriozni crni objekt nalik na kamen odnekud je pao u dvorište Rudolfa Bešteka (84) u Bjelovarskoj ulici u Križevcima, zabivši se u zemlju tik uz ogradu sa susjednim dvorištem. Dogodilo se to jedne večeri prije mjesec dana, a Beštek i dalje prevće neobičnu gromadu u rukama pitajući se što je to i odakle je došlo.

– Bilo je to negdje oko devet-deset sati navečer, nedaleko od prozora sobe u kojoj spavam. Već sam bil legnul i ugasil svjetlo kad je bubnulo. U prvi sam čas pomislil da je sused hitil kantu sa smećem uz ogradu. Zapalil sam svjetlo i naluknul se kroz prozor, al nisam ništ videl. Nisam išel van pogledat, ugasil sam svjetlo i otišel spavati – pripovijeda on.

Mjesto gdje je pronašao kamen

Drugi dan njegova supruga na mjestu pada objekta kosila je travu kako bi nahranila kokoši i naišla je na crnu gromadu.

– Došla me je pitati kaj je to, kaj sam tam pospremil i onda sam ga prvi put videl. Evo, pogledajte, tu je. Nije tolko velik, al je težak ko vrag. Teže je to od željeza. Bil sam ga malo s čekićem udaril, jako je tvrdo. Jedva sam odlomil komad. Nemam pojma kaj je to i otkud je doletelo. Jel možda meteorit? Moglo bi biti, ne znam, nisam išel nikoga pitati – veli Beštek i dodaje: – Da je opal na kuću, probil bi i krov i obadve deke!

S obzirom na poziciju tik uz ogradu, crni kamen mora da je u njegovo dvorište pao pod okomitom putanjom. S neba ili odnekud drugdje, zasad je misterij.

O crnom objektu u Bjelovarskoj ulici informirali smo profesora Ratka Matića, voditelja astronomske udruge Perzeidi, čovjeka koji je sudjelovao u pronalasku meteorita koji je dobio ime Križevci nađenog u Majurcu 2011. godine.

Taj je meteorit bio peti za kojeg se zna da je pao na teritorij današnje Hrvatske, a potvrda toga da se radi o materiji svemirskog porijekla čekala se tri godine, dok nisu dovršene analize na Sveučilištu u Manchesteru.

Rudolf sa suprugom

– Nažalost, u ovome slučaju ne radi se o meteoritu, nego o kamenu zemaljskog porijekla, najvjerojatnije škriljevcu. Ne znam kako se tamo našao, no sigurno nije pao s neba. Meteorit će biti gladak i iznutra siv te imati crnu ‘koricu’ debljine milimetra do dva zbog sagorijevanja u atmosferi – kazao je prof. Matić. No, poručio je neka ga se slobodno informira o svakom „sumnjivom“ kamenu jer, kako je kazao, ako meteorit bude jedan od 100, bit će odlično.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI