“PAKLENI” VAL Iznimno visoke temperature pred nama, držite se zlatnih pravila i čuvajte zdravlje

Meteoalarm je za danas i sutra, za Sjeverozapad Hrvatske, izdao žuto upozorenje za iznimno visoke temperature


Autor: podravski.hr — 30.07.2018. / 13:01 Aktualno

Podravina obiluje brojnim prirodnim kupalištima u kojima možete potražiti osvježenje od vrućine

Toplinski val stigao je polako i u naše krajeve. Prognostičari ističu kako će se u sljedećih tjedan dana dnevne temperature kretati između 32-35 stupnjeva, uz, dakako moguć i kakav skok najviše do 37, 38 stupnjeva Celzijusa. Sparno i vruće vrijeme nije neuobičajeno za ovo doba godine, no zdravstveni djelatnici upozoravaju kako se valja držati standardnih pravila: ne izlaziti na sunce između 11 i 17 sati, nositi lakšu odjeću, ne spuštati klimu više od 5 do 6 stupnjeva ispod vanjske temperature, piti mnogo tekućine i jesti lakšu, ne previše začinjenu hranu. Za srijedu i četvrtak meteorolozi najavljuju moguće mjestimične pljuskove ili grmljavinu, no temperatura ne bi trebala padati ispod 30-ke. Dakako, noći će biti sve toplije i neće se spuštati ispod 22 stupnja.

Hitna pomoć u ovo doba godine na posebnom je oprezu i u sljedećem razdoblju imat će više posla no uobičajeno s kroničnim bolesnicima pa se njima, ali i za djecu, posebno naglašavaju “pravila ponašanja” za vrijeme vrućina. Meteoalarm je za danas i sutra, za Sjeverozapad Hrvatske, izdao žuto upozorenje za iznimno visoke temperature te poručio kako postoji umjerena opasnost. Putujete li na godišnji morate znati kako je za more i priobalje izdano narančasto upozorenje, to jest veliku opasnost zbog vrlo visokih temperatura.

Podravina obiluje prirodnim kupalištima u kojima možete potražiti osvježenje od vrućina, samo oprezno, ne previše na sunce! (ib)