PRESUDA Lacković nezakonito smijenio i otpustio direktora pa ga sada mora vratiti na posao

Komunalije su na novu presudu uložile žalbu pa se za pravomoćnost čeka nova odluka Županijskog suda


Autor: podravski.hr — 14.04.2018. / 16:32 Aktualno

Marijan Blažok, bivši direktor Komunalija

Marijan Blažok, bivši direktor đurđevačke tvrtke za distribuciju vode Komunalije, nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici dobio je spor zbog nezakonite smjene i otkaza.
Poništavaju se, tako, odluke o izvanrednom otkazu te raskidu direktorskog ugovora za Blažoka koje je 26. kolovoza 2013. godine donio Nadzorni odbor Komunalija te se utvrđuje da njegov radni odnos kao direktora nije prestao pa je i dalje na snazi prema ugovoru koji je sklopio s Komunalijama 30. listopada 2007. godine.
Komunalije su, prema presudi, dužne vratiti Blažoka na dužnost direktora ili drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, radnom iskustvu i potrebama poslova tvrtke s plaćom koja ne smije biti manja za više od 20 posto plaće utvrđene ugovorom iz 2007. godine.
Podsjetimo, bivši gradonačelnik i predsjednik skupštine Komunalija Željko Lacković samo dva mjeseca nakon preuzimanja vlasti odlučio je smijeniti Marijana Blažoka s mjesta direktora. Razlog za smjenu bila je sumnja u nepravilnosti u radu, a kao glavni argument naveo je da tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ivan Topolčić, nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik od 2010. godine, nije plaćao vodu i plin za svoju tvrtku Đurđevčanka, da mu dug iznosi 100.000 kuna te da za svoje privatno imanje ima dug od 4200 kuna.
Topolčić je za rad u nadzornom odboru dobivao mjesečnu naknadu od 500 kuna pa je za Lackovića bilo nedopustivo da se njegovi dugovi gomilaju, a da se u isto vrijeme šalju ovrhe građanima koji imaju dugovanja veća od 500 kuna. Odluku o smjeni Blažoka Lacković kao predsjednik Skupštine donio je 16. kolovoza 2013., a deset dana nakon toga Nadzorni odbor potvrdio je smjenu i donio odluku o otkazu za Blažoka.

Željko Lacković danas je Bandićev saborski zastupnik

Marijan Blažok odmah je podnio tužbu, a Općinski sud u Koprivnici 26. veljače 2015. godine donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj je odbio zahtjeve bivšeg direktora. Na tu se presudu Blažok žalio i 7. studenoga 2016. odlukom Županijskog suda u Varaždinu ukinuta je prvostupanjska presuda i spor je vraćen na ponovno suđenje uz uvjet da se glavna rasprava održi kod drugog suca.
U ponovljenom postupku Blažok je uspio dokazati da je u njegovoj smjeni i otkazu bilo niz nepravilnosti. Na skupštinu, na kojoj je Lacković donio odluku o njegovoj smjeni, Blažok nije bio pozvan pa se nije mogao očitovati o svemu što mu je predsjednik stavljao na teret. Prema novoj nepravomoćnoj presudi utvrđeno je i da je nadzorni odbor raskinuo stari direktorski ugovor Blažoka koji je bio potpisan 3. srpnja 2006., a ne aktualni iz 2007. prema kojem bi imao pravo na otkazni rok i otpremninu. Kako je ugovor iz 2006. godine prestao vrijediti potpisivanjem novog iz 2007. godine, odluka o raskidu je nevažeća jer je raskinut nepostojeći ugovor.
Blažok je dokazao da su i Lacković i “ekipa” zadužena za njegov progon napravili veliku grešku i kod otkaza. Naime, smjenom s dužnosti direktora Blažok je postao radnik Komunalija, a u tom slučaju otkaz mu je mogao dati samo direktor tvrtke. Nakon njegove smjene za v. d. direktora imenovan je Slavko Aušperger, a Blažok je dokazao da od njega nije dobio otkaz i da je ta njegova odluka “izrađena” isključivo za potrebe suđenja.
Komunalije su na novu presudu uložile žalbu pa se za pravomoćnost čeka nova odluka Županijskog suda. Blažok zasad nije tražio financijsku nadoknadu štete, no ako ovakva presuda postane pravomoćna, za očekivati je da će svi propusti u njegovoj smjeni i otkazu i financijski opteretiti đurđevačku tvrtku. (db)
FOTO: ARHIVA