PAMETNA I ZGODNA Upoznajte Kristinu Rakić (24), uskoro diplomanticu i veterinarsku forenzičarku

Dobitnica je Rektorove nagrade i nekoliko stipendija za izvrsnost


Autor: podravski.hr — 10.12.2017. / 7:15 Aktualno

Kristina Rakić na obiteljskom imanju kod Križevaca

Mlada, zgodna i ambiciozna. U te tri riječi mogli bi u najkraćim crtama opisati Kristinu Rakić (24), apsolventicu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koju od diplome dijeli samo jedan ispit. Kristina je kroz faks prošla s odličnim uspjehom, u redovnom roku, a dobitnica je Rektorove nagrade kao i nekoliko stipendija za izvrsnost od zagrebačkog Sveučilišta.
– Nedavno mi je izašao stručni rad u časopisu Veterinar, a sudjelovala sam i kao izlagač na kongresu Veterinarska znanost i struka – priča nam pomalo sramežljivo buduća doktorica veterine dok ispijamo jutarnju kavu na imanju njenih roditelja koji upravljaju Seoskim turizmom Rakić.
Roditelji su izrazito ponosni na svoju kćer, kažu kako se od malih nogu „petlja“ sa životinjama.
– Jako je vrijedna i radišna, pomaže nam u poslu svaki slobodan trenutak, a miljenica je svih susjeda s kojima može pričati satima – kroz smiješak je dodala majka Katica.
Za vrijeme studija, Kristina je bila vrlo aktivna na fakultetu što su profesori ubrzo prepoznali pa je postala demonstratorica u Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju, Zavodu za fiziologiju i radiobiologiju te Zavodu za veterinarsku patologiju. Slobodno vrijeme van studija koristila je za volontiranje u ambulanti za male životinje. Životinje su njena strast, ljubav i velik dio života, a kako i ne bi, kad je odrasla u „životinjskom carstvu“ u Čabrajima kraj Križevaca, okružena jelenima lopatarima, ovcama, konjima, a kućni joj je ljubimac mačka Gita koju je spasila s ulice i čak dvaput operirala.

Kristina s mačkom Gitom koju je sama dvaput operirala

Za radnim stolom na kojem provodi mnogo vremena

– Ljudi me sve više zovu za savjet, pitaju da li im mogu pomoći kod bolesti, liječim i doma svoje životinje, uživam u tome i želim naučiti što više, najviše me zanimaju velike ili farmske životinje – ističe Kristina.
Dodaje kako bi voljela nakon diplome nastaviti sa znanstvenom karijerom. Zanima ju veterinarska forenzika, a školovanje bi voljela nastaviti u inozemstvu odakle „vuče“ odlična iskustva.
– Provela sam dva mjeseca na otoku Guersney u Engleskom kanalu, fantastičan period u životu gdje sam učila i radila sa životinjama na jednom europskom nivou opreme i znanja kojima tamo barataju pa bih voljela nastaviti školovanje u takvim uvjetima – razmišlja naglas prelijepa i uspješna Kristina.
Ipak dodaje kako bi željela ostati raditi u Hrvatskoj. Svjesna je teške situacije u društvu, gleda kako mladi i sposobni stručnjaci odlaze, ali njeno iskustvo malog mjesta i okruženost prirodom i životinjama u njoj ipak izazivaju nostalgiju.
Tekst: Admir Sinani
Foto: Zdenko Balog