Pametna rasvjeta: ‘Poljanec kao testno polje dalo je odlične rezultate’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nekoliko proteklih godina Grad Ludbreg puno je radio na modernizaciji javne rasvjete pa je tako uklonio sve štetne i neučinkovite svjetiljke zamijenivši ih visoko energetski učinkovitom LED ili energetski učinkovitom javnom rasvjetom. Tako je do 2020. godine provedeno preko 10 projekata, a posljednji od njih je napravljen prošle godine kada je u upotrebu pušteno testno polje pametne rasvjete u naselju Poljanec.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U prvoj fazi testnog polja implementirano je 121 svjetiljka opremljenih CLSM sustavom za daljinski nadzor sustava javne rasvjete. Modernizirani sustav rasvjete ima instaliranu snagu od 5,6kW, a svjetiljke su opremljene sustavom za regulaciju snage te se instalirana snaga smanjuje tokom noći u cilju ostvarivanja ušteda. Zbog dobrih rezultata u spomenutom naselju postavio se zahtjev da se izvrši modernizacija sustava rasvjete na cijelom području Grada Ludbrega.

– Na tržištu postoje dva tipa pametnih svjetiljaka, a mi smo se odlučili za svjetiljke koje su povezane na lokalne GSM uređaje jer je nadoknada za prijenos podataka značajno manja. Grad ima implementirana tri ormara javne rasvjete koji su opremljeni s uređajem za komunikaciju između svjetiljaka i centralnog sustava za upravljanje. Odabrana tehnologija omogućava da se svjetiljke digitaliziraju, a bez potrebe za zamjenom svjetiljaka za nove koje imaju u sebi komunikacijski modul. U sklopu ovog projekta planirano je modernizirati ormare javne rasvjete, na koje su priključene svjetiljke. Na sve svjetiljke ugradit će se CLSM uređaj za odgođeno uključivanje koji će preko postojećih ormara javne rasvjete vršiti analizu i nadzor sustava. Budući da trenutno ormari javne rasvjete nisu povezani na Internet, u prvoj fazi koristit će se 4G tehnologija za prijenos podataka – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Implementirani sustav pametne rasvjete omogućava prvi korak prema implementaciji ‘smart city’ tehnologija. Ukupno je u modernizaciju rasvjete uloženo 6 milijuna kuna od čega 4,5 milijuna kuna preko europskih projekata, a ušteda u potrošnji je oko 60 posto.

– Javna rasvjeta na području grada nema veliki udio u ukupnoj energetskoj potrošnji, ali predstavlja velik financijski trošak Gradu. Uštedom u ovom sektoru, Grad će moći otvoriti ulaganja u druge projekte, pa se stoga planiraju različite mjere na području javne rasvjete.  Budući planovi odnose se na ugradnju energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete i zamjenu dotrajalih svjetiljki  te uspostavu sustava upravljanja i nadzora. Modernizacija javne rasvjete obuhvaća radove kojima će se zadovoljiti potrebne norme, a zatim će se postojeće svjetiljke zamijeniti s novim LED svjetiljkama na području Grada Ludbrega – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI