PANIKA U KOPRIVNICI Podravka gradi svoje vodocrpilište, pada u vodu gradski projekt težak 400 milijuna kn

Ovo je pokušaj udara ne samo na Koprivnicu, nego na cijeli podravski prsten jer ovako neke općine nikad neće dobiti vodu - ogorčen je gradonačelnik


Autor: podravski.hr — 22.03.2018. / 16:29 Aktualno

Šef Podravke Marin Pucar i gradonačelnik Mišel Jakšić

Podravka namjerava izgraditi vlastito vodocrpilište, odnosno bunar u industrijskoj zoni Danici u Koprivnici te iz njega opskrbljivati svoje pogone, doznali smo iz krugova bliskih gradskoj upravi koja je neugodno iznenađena takvim planom najveće gradske tvrtke.
Osamostali li se doista Podravka u opskrbi vodom, to će biti golem udar na gradsko poduzeće Koprivničke vode jer će ostati bez velikog kupca i znatnog prihoda.
– Prije mjesec i pol dana od Podravke smo dobili zahtjev za suglasnost za predistražne radnje za bušenje zdenca za njihove tehnološke potrebe. Iz zahtjeva se vidi da je očekivana količina vode koju bi crpili 320.000 kubičnih metara godišnje. Koprivničke vode suglasnost nisu dale budući da je lokacija koju su definirali kao lokaciju zdenca unutar treće zone sanitarne zaštite gradskog vodocrpilišta Ivanščak – kazao je Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda.
Prema neslužbenim informacijama, Podravka se nakon odbijenice s istim zahtjevom obratila državnome poduzeću Hrvatske vode, vjerojatno očekujući da će ono ‘pregaziti’ mišljenje Koprivničkih voda. Politička dimenzija tu se ne može izbjeći – koprivnička tvrtka pod kontrolom je SDP-a, a Hrvatske vode kontrolira HDZ, iz čijeg je miljea i Podravkino poslovodstvo.
Sama kompanija ostala je zakopčana do grla i ignorirala je naš upit o razlozima zbog kojih ide u bušenje vlastitog zdenca i o ekonomskom aspektu tog projekta. On je neupitan jer će Podravki sigurno biti jeftinije koristiti vlastitu vodu nego gradskom poduzeću plaćati za oko 400.000 kubičnih metara, koliko pogoni na Danici potroše godišnje.
U Starčevićevoj ulici Podravka već ima vlastiti zdenac i iz njega koristi oko 170.000 kubika vode godišnje za koju ne plaća Koprivničkim vodama.
Plan investicijskog ulaganja Podravke u vlastito vodocrpilište, do kojeg smo došli neslužbenim kanalima, možete pogledati ovdje:
VODOCRPILIŠTE PODRAVKA
Osamostaljenje najveće tvrtke u opskrbi vodom znatno će otežati poslovanje gradskog poduzeća, zbog čega bi moglo doći i do poskupljenja vode za sve građane Koprivnice.
– Gubitak tako velikog poslovnog subjekta prilično bi se osjetio u prihodima Koprivničkih voda. Radi se o oko dva milijuna kuna godišnje. No, prerano je za kalkulaciju o eventualnom poskupljenju – kazao je Petras.
Ipak, možda još i gora posljedica Podravkina kopanja vlastitog zdenca moglo bi biti ugrožavanje velikog projekta aglomeracije Koprivnica, teškog 400 milijuna kuna, od čega dvije trećine pokriva Europska unija. U sklopu aglomeracije planira se povući više od 150 kilometara nove vodovodne mreže u općinama Peteranec, Hlebine, Drnje, Đelekovec, Legrad, Rasinja, Sokolovac, Koprivnički Bregi i Koprivnički Ivanec, a zamijenilo bi se ili izgradilo i 40 kilometara vodovoda u samoj Koprivnici.
– Studija izvedivosti za taj projekt napravljena je na temelju početnog stanja prodane količine voda i prihoda. Ako se to početno stanje izmijeni, studija više ne vrijedi – upozorava šef Koprivničkih voda.
Podravkin plan za zdenac u Gradu Koprivnici vide kao novi udar na njihove interese nakon nedavnog otkazivanja najma skladišta u poslovnom centru Pevec, što je gradskoj tvrtki Komunalac izbilo oko 600.000 kuna godišnjih prihoda.
– Podravku su gradili Koprivničanci i Podravci, a neki to očito ne shvaćaju. Ovo je pokušaj udara ne samo na Koprivnicu, nego na cijeli podravski prsten, jer ovako neke općine nikad neće dobiti vodu. Osim toga, to je i udar na hrvatsku javnu vodoprivredu. Mogu shvatiti da Podravka želi rezati svoje troškove, ali držim da imaju mnogo dublje rezerve za rezanje troškova nego što je to javna vodovodna mreža – ogorčen je gradonačelnik Mišel Jakšić. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF