PANIKA Zbog spajanja lokalnih poduzeća, bez svojih direktorskih fotelja ostat će čak 150 menadžera

Manji vodovodi, kako je definirano novim zakonom, pripajat će se, prema prihodima, najvećem javnom isporučitelju


Autor: podravski.hr — 13.01.2019. / 18:02 Aktualno

Ilustracija/Velike promjene očekuju sektor javne vodoopskrbe

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike predložilo je paket zakona iz područja vodnoga gospodarstva, a glavne promjene očekuju lokalne vodovodne tvrtke čiji bi se broj sa sadašnjih 190 trebao smanjiti na samo 40-ak, objavio je Jutarnji list.
Danas je u Hrvatskoj, dakle, čak 190 pojedinačnih isporučitelja vodnih usluga čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave. Budući da ne mogu ostvariti investicije EU, održivost poslovanja niti niže cijena vode, u ministarstvu odlučili su drastično smanjiti broj lokalnih vodovoda, za čak 80 posto, što znači da će biti oko 150 direktorskih pozicija manje jer će se slabiji vodovodi pripajati jačima.
Manji vodovodi, kako je definirano zakonom, pripajat će se, prema prihodima, najvećem javnom isporučitelju. Taj jedinstveni vodovod bit će trgovačko društvo čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave. U slučaju Koprivničko-križevačke županije to bi vjerojatno značilo da će Koprivničke vode “usisati” križevačko i đurđevačko vodno poduzeće, a ti bi gradovi dobili vlasničke udjele u Koprivničkim vodama. (rm)
FOTO: ARHIVA