PANIKA ZBOG ZAKONA Građanima poskupljuje odvoz smeća, ukopi, kupanje na bazenima, tržnice…

Komunalci će sve komercijalne djelatnosti morati ugasiti, prodati ili prebaciti u zasebna poduzeća, što će izazvati troškove koje će, pak, platiti građani


Autor: podravski.hr — 06.04.2018. / 14:45 Aktualno

Komunalac kakvog poznajemo od iduće godine više neće postojati

Bude li usvojen novi Zakon o komunalnom gospodarstvu u sadašnjem obliku, kakav je prošao prvo čitanje u Saboru, komunalna poduzeća bit će prisiljena na drastično restrukturiranje, a građani mogu očekivati poskupljenje komunalnih usluga. Takve smo poruke dobili iz komunalaca s našeg područja.

Ključna promjena koju donosi zakonski prijedlog odnosi se na to da se komunalna poduzeća više neće moći baviti komercijalnim djelatnostima poput prodavanja cvijeća na grobljima, prijevoza pokojnika i prodavanja pogrebne opreme, upravljanja zgradama, upravljanja sportskim kompleksima ili dvoranama, a „dekomunalizirani“ su i opskrba pitkom vodom, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, odlaganje komunalnog otpada te dimnjačarstvo.

Što to znači? Komunalna poduzeća i lokalna uprava s tim će djelatnostima morati učiniti jedno od sljedećega: osnovati tvrtke kćeri komunalaca ili nove gradske odnosno općinske tvrtke, koje će ući u tržišnu utakmicu s privatnim sektorom, ako već neće prodati ili ugasiti novim zakonom zabranjenu im djelatnost.

– Odvajanjem djelatnosti gospodarenja otpadom, dimnjačarskih i pogrebničkih djelatnosti doći će do poskupljenja. To će se morati odvojeno obavljati jer zaposleni koji rade u tim djelatnostima više neće moći obavljati različite poslove, već će se morati baviti samo pojedinim djelatnostima – veli Alen Sabol, direktor ludbreškog Lukoma.

Ustroj novih tvrtki znači i novo administrativno osoblje, što će se vjerojatno pretočiti u više cjenike usluga. Sabol upozorava i kako će građani vjerojatno ostati bez usluga poput uređivanja okućnica u rušenja stabala jer privatni sektor neće imati interesa za takve poslove, a komunalna poduzeća više se time neće smjeti baviti. Da će doći do „revidiranja“ cijena pojedinih usluga stupi li novi zakon na snagu, priznaju i u koprivničkom Komunalcu. Iako ne žele konkretno govoriti kako će se uskladiti s promjenama, jasno je da više neće moći voditi cvjećarnicu na groblju, upravljati bazenskim kompleksom Cerine te Domom mladih. Primjerice, Grad Koprivnica iz Komunalca će morati izdvojiti upravljanje bazenima i osnovati novu tvrtku, nazovimo je Cerine d.o.o. To znači novu upravu poduzeća, administrativno osoblje, knjigovordstvo i računovodstvo. Tko će to platiti? Građani, ili povećanjem cijena ulaznica ili većim dotacijama iz gradskog proračuna.

Dok će se s jedne strane morati zapošljavati administrativno osoblje, s druge će strane neki komunalci možda otpuštati.

– Sad će netko nekakvim zakonom zabraniti cvjećarnicu koja radi najmanje 30 godina. Ako se potpuno zabrani bavljenje tom djelatnošću, bit će dvoje ljudi viška – tvrdi bivši direktor križevačkog Komunalnog poduzeća Goran Gregurek, koga smo zatražili komentar budući da je novi šef poduzeća Martin Kozjak kazao kako još nije dovoljno upoznat sa sustavom koji je preuzeo. (rv, md, hš)

 

 

Snimio: Nikola Wolf