PAPA FRANJO NOVOM UREDBOM IZNENADIO KLER: Svećenici više ne smiju naplaćivati vjenčanja, mise, potvrde, sprovode…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naši svećenici, budu li se držali najnovijeg vatikanskog dokumenta s odobrenjem Pape Franje, više neće smjeti naplaćivati vjernicima svoje usluge poput ženidbe, krštenja, potvrde, misa zadušnica…

Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve službeni je vatikanski dokument koji ima odobrenje Pape Franje i  vrlo vjerojatno će naići na mogući otpor među klerom.

„Zabranjeno je naplaćivati mise i druge sakramente i imati cjenik za to, a upravljanje dobrima mora biti transparentno i u razmjeru s potrebama siromašnih, a ne potrebama župnika”, stoji između ostalog u dokumentu s 11 poglavlja o pastorali, crkvi u suvremenom društvu…

“Ne smije se ostavljati dojam da slavlje sakramenata (krštenje, krizma, pričest, ženidba…), prije svega euharistije, mogu biti stavka u cjeniku”, piše u dokumentu Kongregacije za kler koja ga je objavila.

Župnik župe sv. Kuzme i Damjana u Imbriovcu i Kuzmincu vlč. Igor Radašić navodi kako ne postoji službeni cjenik, više smjernice nadbiskupije.

– Mise se ne plaćaju, to je žrtva, a ona nema cijenu. Plaća se nakana. Kod nas u župi u tjednu ona iznosi 50, a nedjeljom 100 kuna. Ako je pjevana onda 130 kuna – navodi primjer iz svog kraja vlč. Radašić i dodaje da svećenici čekaju očitovanje Hrvatske biskupske konferencije.

– Odredbe su zasad takve. Ako netko nema, nema – ne postoji obveza niti će nekome biti uskraćeno bilo što ako je siromašan. No, vjernici, pitajte ih, rado daju svoje dobrovoljne priloge – navodi kuzminečki župnik.

Mladen Gorupić, dekan Đurđevačkog dekanata i župnik u Kalinovcu i Budrovcu, ističe da su prvenstveno odgovorni Biskupiji i biskupu i poštovat će odluku koju oni donesu – kratko je dodao Mladen Gorupić.

U neslužbenom razgovoru većina svećenika ističe da bi primjena odluke Pape Franje bila pogubna za sve župe, a prvenstveno one manje koje i sad za normalno funkcioniranje moraju tražiti pomoć Biskupije.

Inače, cijene usluga svećenika variraju, ne previše. Mise u određenu nakanu plaćaju se od 50 do 100 kuna, a ako je misa recitirana i do 150, 200 kuna. Naknada za vjenčanje je 200 ili 300 kuna, a neke župe naplaćuju i sklapanje ženidbe izvan matične župe, od 50 do čak 250 kuna. Sprovodi iz mrtvačnice kreću se otprilike po 300 kuna, a sprovod od kuće pokojnika nešto više. Čak se i odlazak na svetu potvrdu plaća, negdje po 100 kuna. Oni koji su „sasvim siromašni“, pisalo je u jednom „troškovniku“, trebali bi biti potpuno oslobođeni plaćanja, a oni „samo siromašni“ trebali bi biti oslobođeni u iznosu od 50 posto. No ipak, papa Franjo u svojem dokumentu ne zabranjuje uzimanje dobrovoljnog priloga, ako vjernik isti sam ponudi.

Župnik Igor Radašić navodi da većina vjernika želi dati prilog

Foto : Arhiva (Podravski list)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI