Parcela i dalje prazna: Grošić od Mjeda sad traži više od 500.000 kuna naknade!

Općinski sud u Koprivnici u ponedjeljak je po drugi put presudio u korist koprivničkog graditeljskog poduzetnika Darka Grošića kojemu članovi obitelji Mjeda moraju prestati uznemiravati njegova vlasnička prava na zemljištu u središtu Koprivnice kod poslovnog centra Martinovka oko kojeg se spore dugi niz godina.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U konkretnom slučaju, članovi obitelji Mjeda, Luigi, Karolina i Trina moraju prestati uznemiravati Darka Grošića u ostvarivanju njegovih građevinskih prava, ne smiju se zadržavati, prolaziti pješice i parkirati svoje automobile na njegovu zemljištu na Florijanskom trgu. Prvotnu presudu Općinski sud u Koprivnici donio je u travnju prošle godine, no nakon uložene žalbe Županijski sud presudu je vratio na ponovljeni postupak što je dovršeno ovog ponedjeljka ponovnom presudom u korist poduzetnika Darka Grošića.

– Ukupno smo zbog tog zemljišta imali 25 sudskih postupaka, što ja protiv njih, što oni protiv mene. U svima su izgubili, a troškovi suđenja su veliki. Prema mojoj procjeni, troškovi zajedno s postupcima s Martinovkom su oko 350.000 kuna s tim da su prema nekim mojim izračunima Mjede dužne platiti oko 120.000 kuna od čega su već nešto platili, s tim da su to troškovi suda bez troškova odvjetnika – rekao je Darko Grošić nakon još jedne presude.

Nakon ovog posljednjeg postupka za uznemiravanje vlasničkog prava, Luigi, Karolina i Trina Mjeda moraju tužitelju Darku Grošiću isplatiti još 14.550 kuna troškova suda sa zakonskom zateznom kamatom.

Usporedno s tim, nakon što je dobio sve moguće presude protiv članova obitelji Mjeda, Darko Grošić protiv njih je pokrenuo postupak za naknadu štete.

– Taj postupak tek je započeo i prema nekim mojim optimističnim nagađanjima predviđam da bi mogao biti završen 2023. godine. Saslušani smo Trina Mjeda i ja, mora još svjedočiti Luigi i ostali svjedoci te sudski vještaci – objasnio nam je Darko Grošić koji od obitelji Mjeda za naknadu štete potražuje više od pola milijuna kuna. Mogli su Mjede, uvjetno rečeno, bolje proći da su prihvatili nagodbu od ponuđenih im 350 tisuća kuna, no na sudu nisu prihvatili nagodbu. Kako nam je Darko Grošić rekao, sutkinja im je po pitanju tužbe predložila da se nagode, no do nagodbe nije došlo.

– Ponudio sam im figurativno da sami upišu svotu kojom da me obeštete, no nisam dobio odgovor – rekao nam je prije četiri mjeseca nakon što je pokrenuo tužbu Darko Grošić. Otad su se stvari u tom postupku promijenile. Kako je kazao, otežali su se uvjeti gradnje kao i situacija na tržištu i tako se uz sve te okolnosti i povećao tužbeni zahtjev.

– Što se tiče naknade štete, nema te naknade koja bi mi mogla vratiti ono što sam izgubio do sada zbog toga svega – zaključio je Grošić kojemu se u međuvremenu zakomplicirala situacija i s izdanom mu građevinskom dozvolom. Kako nam je sam rekao u travnju, građevinska dozvola bila mu je izdana, no i na nju su se Mjede žalile. Nakon žalbe Ministarstvo ju je ukinulo i vratilo na ponovni postupak. To je bitno usporilo Darka Grošića u nastojanjima da konačno nakon višegodišnjeg čekanja pokrene izgradnju svoje planirane poslovne zgrade.

– Trenutno sam u postupku ponovnog ishodovanja građevinske dozvole. Prema rješenju Ministarstva, katastar se morao očitovati jesu li međe ispravno utvrđene. Iz Katastra su na traženja Ministarstva odgovorili odmah, no tako je to kod nas. Prvu građevinsku dozvolu čekao sam 16 mjeseci, a sada, kako stvari stoje, do Božića je neću dobiti, tako da ove godine, čini se, ništa od početka radova – kazao je Darko Grošić.

Dok konačno dobije građevinsku dozvolu i rješenje prođe sve žalbene rokove, Grošića ništa neće moći spriječiti u početku gradnje.

– Sve je to moglo biti drugačije da su me u startu Mjede pitale da gradimo zajedno. No, nisu htjeli i uporno, usudim se reći tvrdoglavo, ulaze u sudske postupke – zaključio je Grošić.

Zemljište kod poslovne zgrade Martinovke tako i dalje otužno zjapi prazno ograđeno panel-ogradom zbog brojnih sudskih procesa, a kako stvari stoje, zbog nove situacije početak radova još će malo pričekati sve dok se ne izda nova građevinska dozvola i prođu svi žalbeni rokovi.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI