PASJA VRUĆINA Prži nas 35 Celzića, troje ljudi palo u nesvijest

Hvatajte hladovinu i vodu jer danas, sutra i prekosutra će Celizći samo rasti, čak do 38 stupnjeva


Autor: podravski.hr — 27.07.2013. / 15:42 Aktualno

KOPRIVNICA – Sunce je pošteno zagrijalo u Podravini i Prigorju, trenutno nas prži barem 35 stupnjeva Celzijusa zato, tko ne mora, bolje da ne izlazi na asfalt, samo do najbližeg kupališta.

– U posljednja tri dana imali smo tri slučaja nesvjestice u Koprivnici. Najčešće je riječ o ljudima srednje dobi koji hodaju gradom po jakom suncu nezaštićeni pa dehidriraju i kolabiraju – kaže dr. Mladen Vuljak, ravnatelj županijskoga Zavoda za hitnu medicinu, te dodaje kako su primili 20-ak poziva u kojima su građani tražili savjete kako se ponašati na velikim vrućinama.

– Pacijente pretežno zanima kako se trebaju ponašati s propisanom terapijom, odnosno lijekovima, kako se adekvatno zaštititi u određenim situacijama i mi tada dajemo savjete – kaže dr. Vuljak.

Sljedeća dva dana bit će još toplije, prognostičari najavljuju kako bi u ponedjeljak moglo biti čak do 38 stupnjeva Celzijusa uz sparinu i još k tome južinu pa će mnogima biti zasigurno teško disati po ovoj pasjoj vrućini. Kao što znate, liječnici preporučaju da ne izlazite van po najvećem suncu te obavezno uzimate dovoljno tekućine, nikako alkohola, a kronični bolesnici ne smiju zaboraviti svoje lijekove.

Kupališta širom Podravine i Prigorja okupirana su, klima uređaji rade punom parom, svi hvataju hladovinu, a mališan kojega smo snimili u Križevcima osvježio se od glave do pete u gradskoj fontani. Kako smo preživjeli ovaj pakleni vikend, riječju i slikama donosimo u ponedjeljak u Podravskom listu. (as, eg)

Foto: MARCEL KOVAČIĆ

Mališan se osvježio na križevačkoj fontani