Pater Ignac proslavio zlatni pir: Moj čudesan oporavak bila je Božja volja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pater Ignac Čižmešija (82) u svom rodnom Mičetincu, đurđevačkom prigradskom naselju, misnim je slavljem proslavio svećenički zlatni pir i to u povodu blagdana Anđela čuvara, zaštitnika mjesne kapele. Božji poziv pater Ignac osjetio je još u ranom djetinjstvu, a čim je postao punoljetan pridružio se provinciji Družbe Isusove. Mladu misu u svom rodnom Mičetincu pater Ignac služio je prije 50 godina.

– Od ranog djetinjstva sam slabokrvan, a za svećeničku službu morao sam završiti fakultet. Kako sam zbog slabokrvnosti često znao zadrijemati za knjigom, malo se odužilo razdoblje od mog ulaska u Družbu do mlade mise – duhovito objašnjava svoj redovnički put pater Ignac.

Kao svećenik isusovac najduže je službovao u Osijeku gdje je proveo 23 godine. U Osijek je došao uoči Domovinskog rata, a godine provedene u Slavoniji, ističe om, najljepši su dio njegova ovozemaljskog puta.

– Za vrijeme Domovinskog rata često su branitelji nama svećenicima govorili da im mi dajemo potrebnu snagu za obranu Slavonije. Te su mi njihove riječi najveća i najbolja nagrada u cijeloj mojoj životnoj službi – kaže pater Ignac.

U Osijeku je pater Ivan bio sve do listopada 2012. godine i otad je smješten u rezidenciji Družbe Isusove u Opatiji gdje je zadužen za ispovijedanje vjernika.

– Nikad nisam požalio što sam odabrao svećenički poziv i nikad nisam ni pomislio Bogu okrenuti leđa. U našoj rezidenciji vodim i brigu o vrtu i taj posao me, kao i svećeničke dužnosti koje još imam, raduje i održava vitalnim – ističe pater Ignac.

Prije šest godina pater Ignac čudesno se opravio od karcinoma debelog crijeva koji se već bio proširio i na prostatu.

– Moj oporavak bila je Božja volja i mogu reći da me sad zdravlje dobro služi. Prije mi je najbolji lijek za dobro zdravlje bila dnevno jedna čašica malvazije ili terana, a sad je to čaj od ljekovitih biljaka koje sam uzgajam. Često u šali znam reći da nije Isus uzalud za pričest izabrao vino, a ne vodu – ističe Ignac Čižmešija.

Slavljenička misa u rodnom Mičetincu za patera Ivana bila je posebna jer je on jedini Mičetinčanin u povijesti zaređen za svećenika. Pater Ignac izrazio je želju i nadu da će se među mladim Mičetinčanima naći netko tko će se odlučiti za svećeničko zvanje.                     

-Zahvalan sam Bogu na njegovoj milosti, kao i svojim roditeljima, učiteljima, odgojiteljima koji su me mudro i s ljubavlju pratili u kršćanskom i redovničkom životu – zaključio je Ignac Čižmešija.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI