Patološko kupovanje: Znate li tko mu je najviše sklon? Iznenadit ćete se

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kompulzivno kupovanje, patološko kupovanje, ovisnost o kupovini  ili poremećaj kompulzivnog kupovanja karakterizirano je pretjeranim, impulzivnim, stalnim i nekontroliranim kupovanjem stvari usprkos ozbiljnim psihološkim, društvenim, radnim i financijskim posljedicama.

Osobe koje nemaju “ovisnost o kupovanju” kupuju stvari koje su im potrebne i korisne, dok osobe koje kupuju kompulzivno kupovat će kako bi se bolje nosile sa stresom, popravile si raspoloženje, poboljšale sliku o sebi ili zadobile društveno priznanje. Premda kronično kompulzivno kupovanje uključuje žaljenja zbog kupovine, krivnje, srama, zakonske ili financijske probleme, kao i interpersonalne probleme, ove osobe ne uspijevaju u svom pokušaju da se zaustave u kompulzivnom kupovanju.

Podaci pokazuju da je učestalost ovih smetnji tijekom posljednja dva desetljeća u svijetu porasla, a posebice je visoka među studentima. Teško je procijeniti točnu prevalenciju, a podaci pokazuju da varira od jedan do 30 posto, ovisno o istraživanom uzorku.

Ove smetnje ne predstavljaju zasebnu dijagnostičku kategoriju, a određene operativne definicije kreću se prema sličnostima sa poremećajima kontrole impulse, ovisnostima o psihoaktivnim tvarima, poremećajima prehrane i drugim ovisnostima kao što je ovisnost o kockanju, ovisnost o internetu i igranju igrica te ovisnosti o seksu.

Smatra se da u razvoju ovih smetnji, za razliku od drugih tipova ovisnosti, važnu ulogu imaju kulturološki utjecaji kao što su poticanje materijalnih vrijednosti, raznolikost dostupnih dobara, dobri prihodi, potrošački pristup…

Smatra se također da su osobe s ovim smetnjama sklone impulzivnom ponašanju, a također da je važna i uloga sustava nagrada-kazna u pojavi i razvoju smetnji, kao i disfunkcionalna emocionalna regulacija. (dr. sc. Tihana Jendričko)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI