Patronažne sestre dolazit će trudnici već u 16. tjednu trudnoće

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ZAGREB, 18. svibnja 2019. (Hina) – Patronažna sestra u kućni posjet rodiljama počet će dolaziti puno ranije nego što je to praksa danas. Umjesto tek nakon izlaska majke i novorođenčeta iz rodilišta, prvi će put u obitelj trudnice doći već u 16. tjednu njene trudnoće kako bi krenula s ranom procjenom njena zdravstvenog stanja, ali istovremeno i emocionalne, socijalne i ekonomske situacije obitelji, objavio je u subotu Večernji list.

Informirat će obitelj o zdravstvenim i socijalnim uslugama koje su dostupne kako bi njima poboljšali svoj cjelokupni zdravstveni, emocionalni i ekonomski status. Patronažna će sestra nastaviti dolaziti i nakon rođenja djeteta i provodit će cjeloviti screening djeteta i pomagati obiteljima da prevladaju teškoće, navodi dnevnik.

Riječ je o projektu “Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju u Gradu Zagrebu”, koji je nastao u suradnji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatske mreže zdravih gradova, a koji će kao pilot-projekt tijekom ove godine početi isprva u Zagrebu.

Plan je da bude temelj za razvoj nacionalne strategije ulaganja u rani razvoj djece. Cilj je pravodobnim otkrivanjem i otklanjanjem rizika za zdravlje trudnica, rodilja, novorođenčadi i male djece ostvariti pozitivan učinak na zdravstvene ishode budućih generacija. Jer, rizik je golem, piše Večernji list.

Oko deset posto djece u neuroriziku je zbog niske porođajne težine i nedonošenosti, a 20 posto djece u Hrvatskoj u riziku je od siromaštva. To je gotovo trećina djece u Hrvatskoj!

U praksi se inače rana intervencija najčešće provodi kurativno, dakle kad se problem već dogodio, a mi želimo rano intervenirati i prije nego što do problema dođe, objašnjava za Večernji list prof. Selma Šogorić, liječnica specijalistica javnog zdravstva i profesorica na Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta u Zagrebu te ujedno predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova.

(Hina) xam yam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI