Pavao Poldrugač: Pola penzije trošim na lijekove, koban je bio pad pred trgovinom

Podravski list profile

Pavao Poldrugač (78) iz Goričkog, mjesta u općini Koprivnički Ivanec, ne može bez štaka otkako je krajem srpnja prošle godine pao pred trgovinom.

– Samo sam se srušio, šećer mi je bio 30 iako sam pio tablete. Slomio sam obje ruke i popucale su mi tetive na obje noge. Sa svim tim ozljedama bio sam potpuno nepokretan. Dva tjedna imao sam longetu na rukama, pa gips. Kad su skinuli gips, vidjeli su da je na jednoj ruci kost na kosti na zglobu pa su mi to trgali na živo – ispričao nam je Poldrugač što ga je sve snašlo.

Sad je već pet mjeseci kod bratića u Kunovcu, ali često prošeće 500-tinjak metara do svoje kuće u Goričkom.

– Nemam nigdi nikoga. Nikad se nisam ženio i sâm sam. Dolazi mi gerontodomaćica, koja mi počisti kuću. Sve mi je teže i više ne mogu živjeti sam. Godine idu i došle su i druge bolesti – kaže Poldrugač.

Osim što je šećeraš, muči ga i astma, visok tlak, i „sve pomalo“. Kamo god da ode, ne može bez pumpice jer je teški astmatičar. Pije i lijekove protiv zgrušnjavanja krvi, a sve to košta.

– Noge su nešto bolje, no ruke me jako bole i stalno mi dršću – veli nam.

Tek jedan lijek ne plaća, onaj za astmu, a za sve ostale mjesečno mora izdvojiti 900 kuna. Mirovina mu je tisuću kuna viša.

– Dosad sam još mogao pa sam doma nešto radio i zaradio si, a kako ću dalje, ne znam. Imam nećaka, koji mi traži smještaj u domu, a dok ne nađe, živim kod bratića – govori Poldrugač.

Ističe kako nije sretan što mora u dom, ali nije ni tužan.

– U našoj državi najžalosnije je to što radnik tolike godine privređuje, a onda nema novca za dom, da mirno proživi ostatak svog života. Kad nam već ne mogu dati mirovine dostojne čovjeka, mogli bi izgraditi domove koje bi si svaki umirovljenik mogao priuštiti. Dobro je dok čovjek, samac poput mene, ima nekog tko ga hoće uzeti, ali što s onima koje nitko neće. Sreća pa imam nekakvu imovinu – rekao je Poldrugač. Dodaje da je 31 godinu radio u Podravkinu centralnom skladištu i svjedočio je kako se ta tvrtka gradila, ali ga muči što mu se čini da neki drugi „sve budu razvlekli.“

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti