Pazite: Krpelja već sada enorman broj, zaštitite se ako idete u prirodu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sezona krpelja već je počela, upozoravaju nas brojni građani, ako se to uopće može reći, jer takoreći nije ni završila.

Zbog neobično tople zime ove male krvopije već su sada brojnije nego inače i prema svemu sudeći prilikom boravka na otvorenom ove godine bit će potreban velik oprez. Odnosi se to i na obične livade u dvorištima, a baš nakon jedne takve igre prošli je tjedan jedna djevojčica u Podravini zaradila krpelja.

Podsjetimo, krpelji su prijenosnici dviju ne baš bezazlenih zaraznih bolesti, meningoencefalitisa i borelioze, uz još neke koje se rjeđe pojavljuju. Je li ove godine već zabilježen koji takav slučaj oboljenja, iz Epidemiološke službe našeg Zavoda za javno zdravstvo do zaključenja broja nisu odgovorili na naš upit, vjerojatno prezauzeti krizom oko pandemije koronavirusa.

Ugriz krpelja, kažu stručnjaci, sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Meningoencefalitis, odnosno upala mozga, najteža je bolest i može završiti smrću ako se ne liječi. No, ni borelioza nije bezazlena. Kod te se bolesti na mjestu uboda krpelja pojavljuje crvenilo koje se širi u koncentričnim krugovima. Nakon nekoliko tjedana dolazi do povlačenja crvenila i time prestaje prvi (kožni) stadij bolesti. Ako nije primijenjena adekvatna antibiotska terapija, iako je promjena na koži nestala, dolazi do daljnjeg umnožavanja uzročnika i njegova širenja krvlju u udaljene organe. Bolest najčešće zahvaća mišićno-koštani sustav, srce, zglobove i živčani sustav. Traje godinama, s posljedičnim uništavanjem zahvaćenih organa. Kod meningitisa glavni su simptomi temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje.

Prosječno u našoj županiji godišnje oboli dvadesetak osoba, no, kao i u slučaju meningoencefalitisa, svakih desetak godina zaraženih je mnogo više, oko 40. Prema podacima našeg Zavoda, koji lanjske podatke još nije javno objavio, 2018. godine od krpeljnog je meningitisa oboljelo osam stanovnika naše županije, dvoje na području Koprivnice te šestero u križevačkom kraju, a od Lyme borelioze 25, od čega čak 18 s križevačkog područja, a tek jedan s đurđevačkog. Od krpelja se možete obraniti repelentima, no najsigurnija je zaštita cijepljenje. Prema epidemiolozima, ubodi krpelja svake godine javljaju se sve ranije, već u veljači, a svi bi se trebali cijepiti u zimskom periodu, s dvije doze. Cjepivo pruža sigurnu zaštitu od meningitisa.

Cijena cjepiva za djecu do 16 godina starosti iznosi 157,60 kuna, a za starije od 16 godina 173,35 kuna i ono se preporučuje osobama koje zbog prirode posla borave u prirodi (šumari, šumski radnici, vojnici, vatrogasci i drugi) kao i osobama koje u prirodi borave tek povremeno (izletnici, planinari, lovci). Cijepljenje se provodi u tri doze, no već određeno vrijeme nakon druge doze postoji zadovoljavajuća zaštita (u 97 posto cijepljenih osoba). Ne cijepi se nakon ugriza krpelja, ističu epidemiolozi.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI