Jerko Kvakan iz Đelekovca jedan je od rijetkih pčelara koji je ostao dosljedan tradicijskom način proizvodnje voska. Na taj način, kaže on, može iskoristiti kompletno staro saće, a i kvaliteta voska puno je bolja.
– Staro saće najprije stavim u kotao i pustim ga da zavrije. Kad dobijem vosak, stavim ga u prešu koju napunim i s malo slame i onda ga počnem lijevati u kante. Na taj način dobijem prave kolute voska koje dajem prijatelju, a on im od njega izrađuje nove satne osnove – priča nam Jerko Kvakan.

Pčelarstvom se Jerko bavi 33 godine i svake sezone na isti način proizvodi vosak.
– Pčelarstvo je moj velik hobi i nastojim ostati vjeran tradicijskom načinu pčelarenja. Trenutno imam 80 košnica, a bilo je sezona u kojim sam ih imao i po 120. Svaki slobodan trenutak posvećujem svom hobiju iako u posljednjih nekoliko sezona mi pčelari baš i nemamo željene prinose jer nam vremenske prilike ne idu na ruku – zaključio je Jerko Kvakan.
FOTO Nikola Wolf