Pčelar Jerko: Tradicijska proizvodnja voska bolja je od moderne

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jerko Kvakan iz Đelekovca jedan je od rijetkih pčelara koji je ostao dosljedan tradicijskom način proizvodnje voska. Na taj način, kaže on, može iskoristiti kompletno staro saće, a i kvaliteta voska puno je bolja.

– Staro saće najprije stavim u kotao i pustim ga da zavrije. Kad dobijem vosak,  stavim ga u prešu koju napunim i s malo slame i onda ga počnem lijevati u kante. Na taj način dobijem prave kolute voska koje dajem prijatelju, a on im od njega izrađuje nove satne osnove – priča nam Jerko Kvakan.

Jerko Kvakan

Pčelarstvom se Jerko bavi 33 godine i svake sezone na isti način proizvodi vosak.

– Pčelarstvo je moj velik hobi i nastojim ostati vjeran tradicijskom načinu pčelarenja. Trenutno imam 80 košnica, a bilo je sezona u kojim sam ih imao i po 120. Svaki slobodan trenutak posvećujem svom hobiju iako u posljednjih nekoliko sezona mi pčelari baš i nemamo željene prinose jer nam vremenske prilike ne idu na ruku – zaključio je Jerko Kvakan.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI