Pčelar Martin: Mislite na pčele, nemojte špricati uljanu repicu i šljive kad najbolje cvatu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Martin Halaček (70) iz Drnja kojem je veliki hobi pčelarstvo ogorčen je na ratare i voćare koji se ne pridržavaju naputaka da svoje usjeve ne tretiraju zaštitnim sredstvima u doba cvatnje. Svake sezone, ističe on, njegove pčele ugibaju zbog neodgovornog ponašanja ratara i voćara.

-Sve više je onih koji špricaju uljanu repicu i šljive kad najbolje cvatu. Najžalosnije je u cijeloj priči da sam u nekoliko navrata naletio na slučajeve u poljoapotekama u kojima diplomirani agronomi prilikom prodaje zaštitnih sredstava savjetuju ratare i voćare da špricanje obave u drugom danu cvatnje. To je nedopustivo i nepojmljivo je da se nimalo ne vodi računa o pčelama i nama pčelarima – žali se Martin Halaček.

Martin Halaček

Za sebe Martin voli reći da je “stari tvrdokorni” pčelar koji ne odustaje od svog načina bavljena pčelarstvom. Njegove košnice stalno su na istom mjestu, u dvorištu, a u vrtu je posadio brojne medonosne sadnice pa pčele mogu ići na ispašu tijekom cijele godine.

-Svoje pčele ne hranim šećerom nego im uvijek ostavljam polovicu meda kojeg su proizvele. Imam 20 proizvodnih košnica, a zbog ove situacije sa špricanjem repice i voćaka više nema velikih rojeva kao što ih je nekad bilo. Moje košnice stare su koliko i ja, odnosno 70 godina, a nasljedio sam ih od svog oca – kaže Martin Halaček.

U pčelarstvu mu pomaže supruga Anka kojoj je veliki hobi i uređenje okućnice raznim cvjetnicama.

-Na našem imanju punih 35 godina se bavimo pčelarstvom i možemo reći da imamo eko proizvodnju. Pazimo na svaki detalj kako bi tu pčele imale sve što im treba pa tome podređujemo i uređenje okućnice i vrta – zaključila je Anka Halaček.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI