Pčelar zbog bolesti pčela morao spaliti 80 košnica i sav med!

Kako javlja portal radio.dm zbog američke gnjiloće legla tamošnji pčelar Nenad Milošević iz Donjeg Miholjca morao je spaliti 80 košnica, kao i sve proizvode od pčela. 

Radio Donji Miholjac javlja kako je riječ o bakterijskoj bolesti koja ubija ličinke i spada u red najopasnijih pčelinjih bolesti na svijetu. Izaziva je bakterija Paenibacillus larvae, koja prilikom razmnožavanja formira vrlo otporne spore koje u starom saću i košnicama mogu opstati i do 35 godina.

“Milošević je bolest primijetio prije dva mjeseca i odmah je kontaktirao veterinarsku službu koja je izašla na teren i uzela uzorke. Analiza laboratorija u Zagrebu potvrdila je da je riječ o razornoj bolesti, a veterinarski inspektor je naredio spaljivanje košnica.”, piše radio.dm. U dim je, navode otišlo oko 150.000 kuna ovog pčelara.

U slučaju sumnje na američku gnjiloću medonosne pčele pčelar mora pozvati ovlaštenog doktora veterinarske medicine koji će uzeti uzorak saća s pčelinjim leglom i poslati ga u službeni dijagnostički laboratorij na analizu. Ako ne prijavi bolest prijeti mu kazna od 30.000 do 50.000 kuna.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI