PČELARIMA SEZONA ZA ZABORAV Rogoz: ‘Prinosi meda manji su za čak 70 posto’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za pčelare s đurđevačkog područja i ova će sezona biti za zaborav. Jedina nada za kakvo takvo pozitivno poslovanje je ispaša lipe, no promjenjive vremenske prilike pčelarima nikako ne idu na ruku.

Ispaša bagrema u potpunosti je podbacila. Travanjski mraz poharao je bagrem, a i tijekom same cvatnje kiša i vjetar odradili su svoje pa su pčelari bili prisiljeni ponovno zbrajati gubkitke.

– Prinosi meda za naše članove manji su za čak 70 posto. Treću godinu zaredom  imamo katstrofalnu ispašu bagrema koji je najtraženiji med i sad je opet upitno hoćemo li uspjeti sezonu zaključiti na pozitivnoj nuli – kaže Mario Rogoz, predsjednik đurđevačke Pčelarske udruge Bagrem.

Članovi Udruge, dodaje Rogoz, zbog još jedne loše sezone bili su prisiljeni donijeti odluku da povećaju cijenu bagremova meda u vlastitoj prodaji.

– Svi članovi imaju manje prinose i složno smo donijeli odluku da cijenu bagremova meda povećamo s 40 na 45 kuna. To za potrošače nije značajno poskupljenje na koje smo jednostavno prisiljeni kako ne bismo stvarali gubitke – pojašnjava Mario Rogoz.

Mario Rogoz će, kao i svi pčelari imati još jednu sezonu za zaborav

Svake godine, kaže Rogoz, pčelari ulažu značajna sredstva u svoje pčelinjake, a više i ne pamte kad su zadnji put imali odličnu godinu s prinosima. Dodatni problem pčelarima stvara i prekomjerni uvoz meda upitne kvalitete. – Krajnje je vrijeme da se počne vrednovati trud svakog odgovornog pčelara koji tijekom cijele godine vodi brigu o svojim pčelinjim zajednicima. Nikako da nam se dogodi godina sa stabilnim vremenskim prilikama koja bi nam olakšala poslovanje. Nadamo se da će ispaša lipe ipak dobro proći kako ne bismo opet zbrajali gubitke – zaključio je Mario Rogoz.

FOTO: Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI