Pčele nasmrt izbole Podravku Baricu, sinovima 500.000 kuna odštete

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici petrinjski pčelar Rade Trbojević i njegov sin Željko morati će platiti oko 700.000 kuna odštete i sudskih troškova zbog stravične smrti Barice Matanović (74) iz Štaglinca pored Koprivnice, koju su u travnju 2012. godine nasmrt izbole Trbojevićeve pčele. Kako se navodi u presudi, sinovi nesretne Barice, koju je napao roj pčela na polju između Koprivničkih Bregi i Glogovca, dobiti će 534.000 kuna odštete, a sud im je priznao i više od 150.000 kuna troškova postupka. Parnični postupak za naknadu štete pokrenu je Baričin suprug koji je u međuvremenu preminuo, a postupak su nakon njegove smrti nastavili voditi sinovi.

Protiv Rade Trbojevića na Općinskom sudu u Koprivnici proveden je i kazneni postupak koji je završio krajem studenog prošle godine. Kako nas je izvijestio odvjetnik Ljubiša Drageljević iz Rijeke koji zastupa Rade Trbojevića, on je presudom suca Krešimira Pavlovića nepravomoćno oslobođen krivnje da je prouzročio smrt Barice Matanović. Na presudu su tužitelji uložili žalbu, no kako nam je rekla Marina Rengel Brlečić, glasnogovornica Općinskog suda u Koprivnici, Županijski sud još uvijek nije donio nikakvu odluku u tom predmetu.

Kako je moguće da u građanskoj parnici budu proglašeni krivima i bude dodijeljena tako visoka odšteta, a u kaznenom postupku bude donesena oslobađajuća presuda, odvjetnik Drageljević vrlo jednostavno je odgovorio.

– Parnični i kazneni postupak jednostavno ne moraju nužno imati veze jedno s drugim. Ovdje imamo situaciju da u jednom postupku iskaz glavnog pčelarskog vještaka Nikole Kezića bude prihvaćen, a u drugom postupku ne bude – rekao je odvjetnik Drageljević i objasnio kako u kaznenom postupku je sud prihvatio iskaz vještaka koji potvrđuje kako su košnice bile postavljene u skladu s dozvolom, a drugom postupku to nije bilo prihvaćeno te je tako utvrđena objektivna odgovornost pčelara Rade Trbojevića, ali i njegovog sina Željka koji uopće nije nositelj OPG-a.

Prema nepravomoćnoj presudi u građanskoj parnici, 90 košnica pčelara Rade Trbojevića bilo je preblizu poljskom putu nasuprot kojeg je bilo polje uljane repice. Tim je puteljkom 27. travnja 2012. godine u jutarnjim satima, oko 9.30 sati, pješice prema Glogovcu koračala Barica Matanović. Roj pčela ju je napao te je pala na tlo. Pčele su je izbole, a s jadne Barice uspjeli su ih otjerati vatrogasci šmrkovima. Nesretna je Barica tada još bila živa, a pčele su je izbole, pretpostavlja se, više od tisuću puta. Prebačena je u koprivničku Opću bolnicu, no liječnici su 2. svibnja izgubili bitku za njezin život.

Na suđenju su sudski vještaci nedvojbeno potvrdili kako je uzrok smrti Barice Matanović pčelinji otrov. Prema nepravomoćnoj presudi u građanskoj parnici utvrđeno je kako je pčelar Rade Trbojević, zajedno sa sinom Željkom, košnice postavio na udaljenosti sedam do deset metara od ruba javnog puta, a ne 50 metara kako je to bilo pravilnikom utvrđeno. U presudi se navodi kako su se tuženi pčelari branili kako tamo nisu bile samo njihove pčele već da su bile košnice i drugih pčelara te da se ne može nedvojbeno utvrditi čije su pčele zapravo izbole nesretnu Baricu.

Uz to sve, tvrdili su kako je riječ o nerazvrstanom putu koji nije riječ o javnom putu koji bi tako pripao pod odredbu o propisanoj udaljenosti postavljanja košnica od javnog puta. Presuda je nepravomoćna, i na nju će se petrinjski pčelar, kako je najavljeno, zajedno sa sinom žaliti.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI