Pčele uništavaju poljoprivrednici i voćari koji prskaju po danu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stručnjaci sa Zagrebačkog agronomskog fakulteta priopćili su kako im zadnjih mjeseci pčelari iz Dalmacije, Istre i Slavonije prijavljuju masovni pomor pčela. Kažu kako bi tome uzrok mogle biti visoke temperature u veljači, zbog kojih su se pčele prerano uputile obaviti svoj posao, kao i neodgovorna upotreba pesticida.

Koprivnički pčelar Zdenko Lončarić, ujedno i šef pčelarske udruge Lipa, kaže kako nema informacija koje bi govorile o neuobičajenu pomoru pčela u Podravini.

– Informacije s terena govore o uobičajenim gubicima od deset do 20 posto. Eventualno, ako tko nije previše pazio na pčele, gubitak je oko 30 posto – kaže Lončarić.

Slaže se da je topla veljača u Podravini prouzročila veliko bujanje pčela i  potencijalno izrojavanje prije cvatnje bagrema, što im je glavna paša.

– Čim se pčele izroje, nema tih pčela u matičnoj zajednici te je manji prinos meda. Protiv toga se pčelari bore razrojavanjem, prevješavanjem i ostalim poznatim pčelarskim tehnikama – kaže Lončarić.

Ipak, tvrdi, situacija u Podravini ni izdaleka nije idilična, i to zbog neodgovorne upotrebe pesticida.

– Pripravci koje poljoprivrednici upotrebljavaju kako bi maksimalizirali svoje prinose pogubni su za pčele, pogotovo u voćarstvu. Sve koštunjičavo voće potkraj cvatnje tretira se preparatima na bazi neonikotinoida. Oni u pčela izazivaju gubitak koncentracije i one se ne vraćaju u košnice. Poljoprivrednici bi trebali znati da te tretmane treba provoditi nakon 18 sati, kada pčele više ne izlaze u pašu. Njihovi preparati se kristaliziraju za nekoliko sati, tijekom noći, te je nakon toga opasnost za pčele znatno manja – upozorava Lončarić.

Kaže da se pčelarima budućnost ne smiješi premda bi neonikotinoidi trebali biti zabranjeni u Hrvatskoj.

– Trebali bi ih zamijeniti preparati na bazi geosulfata, koji, pak, djeluju na razmnožavanje kukaca. Što je gore – izgubiti vojnika na terenu ili majku u košnici? Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati – veli koprivnički pčelar.

FOTO: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Imamo nove slučajeve zaraze, pogledajte gdje…

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI