Pedofilija: Papa Franjo ne prihvaća ostavku kardinala Barbarina

Podravski list profile

LYON, 19. ožujka 2019. (Hina/AFP) – Pozivajući se na presumpciju nevinosti, papa Franjo nije prihvatio ostavku francuskog kardinala Philippea Barbarina osuđenog zbog toga što nije prijavio optužbe za spolno zlostavljanje protiv jednog svećenika.

Osuđen 7. ožujka na šest mjeseci zatvora uvjetno jer nije prijavio optužbe da je jedan svećenik iz njegove biskupije zlostavljao dječake, kardinal Barbarin bio je u ponedjeljak na audijenciji kod Pape kako bi mu predao ostavku.

“U ponedjeljak ujutro stavio sam svoju misiju u ruke Svetom Ocu. Pozivajući se na presumpciju nevinosti, on nije htio prihvatiti tu ostavku”, priopćio je Barbarin.

Vatikan je potvrdio u priopćenju da “Sveti Otac nije prihvatio ostavku koju mu je podnio kardinal Philippe Barbarin”, nadbiskup Lyona od 2002., a kardinal od 2003. godine.

Barbarin (68) će prema tome ostati nadbiskup Lyona i pričekati rješenje žalbenog postupka. Odlučio je ipak “povući se na neko vrijeme” s dužnosti i prepustiti vođenje biskupije generalnom vikaru, na “Papinu sugestiju”. 

Sud u Lyonu presudio je da je kardinal u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zataškao optužbe desetaka dječaka da ih je svećenik Bernard Preynat spolno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih godina.

Barbarin odbacuje optužbe, dok je Preynat kojemu će se suditi kasnije ove godine priznao krivnju.

Papina odluka izazvala je ogorčenost žrtava.

“Nisam vjerovao da bi Papa mogao počiniti takvu pogrešku. To je nevjerojatno”, rekao je Francois Devaux, suosnivač udruženja žrtava “Parole liberee”.

“Mislim da će taj čovjek uništiti Crkvu”, dodao je, dok je drugi član udruženja, Pierre-Emmanuel Germain-Thill, ocijenio da je odluka “šokantna” i “još jedan Papin krivi potez”.

(Hina) xzt ymaš

FOTO: Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti