Pence pozvao američki Vrhovni sud da potvrdi zabranu selektivnog pobačaja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

WASHINGTON, 28. svibnja 2019. (Hina/AFP ) – Američki potpredsjednik Mike Pence izrazio je u utorak očekivanje da će Vrhovni sud potvrditi zakone nekoliko saveznih država o zabrani “selektivnih” pobačaja.

Konzervativni predsjednik izrazio je u priopćenju “nadu da će se zakonska zaštita od diskriminacija na temelju spola, rase ili tjelesnog oštećenja jednog dana proširiti i na još nerođene Amerikance”. 

Mike Pence, koji se izjašnjava kao kršćanin, takvu je nadu izrazio pošto je Vrhovni sud ranije u utorak donio polovičnu odluku o zakonima koje je Pence donio 2016. kada je bio guverner Indiane. 

“Potpredsjednik pozdravlja što je Vrhovni sud potvrdio odredbu Indiane koja štiti svetost života propisujući obvezu da se prema ostacima pobačenog fetusa postupa s poštovanjem i dostojanstvom”, napisala je njegova glasnogovornica  Alyssa Farah.

Indiana je 2016. zakonom propisala obvezan ukop ili kremiranje tkiva pobčaenog fetusa, jednako “kao i druge ljudske ostatke”, a ne da budu tretirani kao “medicinski otpad”.

Potpredsjednik vjeruje da će Vrhovni sud naknadno potvrditi i zabranu selektivnog pobačaja, napisala je Farah te dodala “Države diljem svijeta zabranjuju selektivne pobačaje i Sjedinjene Države trebale bi učiniti isto”.

Indiana je također zabranila pobačaj “na temelju spola, rase ili malformacije festusa, napose u slučaju Downova sindroma”, no sudovi u Indiani poništili su te odredbe zbog čega se država žalila Vrhovnom sudu. 

U utorak je Vrhovni sud potvrdio zakon o obvezno ukopu tkiva pobačenih fetusa, ali ne i ostale odredbe pa one ne mogu stupiti na snagu. 

Vrhovni sud je ipak zadražo pravo da promijeni mišljenje, kazavši da je odlučivao po samo jednom uloženom prizivu o tom pitanju.

Većinu sudaca Vrhovnog suda sada čine konzervativci čemu je pridonio predsjednik Donald Trump.

Slučaj iz Indiane jedan je od prvih velikih ispita o pobačaju pošto je lani umirovljen sudac Anthony Kennedy, koji je bio ključan u obrani prava na pobačaj. Na upražnjeno Kennedyjevo mjesto Trump je imenovao konzervativnog suca Bretta Kavanaugha.(Hina)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI