PENZIĆ POPUT MLADIĆA Zvonko Stipić (82) redovito trči svaki dan, a nerijetko i dvaput dnevno

Hvali se kako i danas može odraditi sprint za manje od deset sekundi


Autor: podravski.hr — 13.12.2017. / 15:04 Stil

Zvonko Stipić, nemirni umirovljenik

Zvonko Stipić, umirovljeni sudac i odvjetnik te legenda križevačkog sporta, i u 82. godini svaki dan trči bez obzira na vremenske prilike. Što je posebno začuđujuće, još uvijek je u stanju istrčati ‘sprint’ udaljenosti 50 metara za manje od deset sekundi, odnosno 100 metara za 18 sekundi.
Vitalni ‘penzić’ svojom izdržljivošću mogao bi posramiti i mnoge puno mlađe kolege sportaše. Za sebe kaže kako se cijeli život držao što dalje od politike i ono što ga je neprestano tjeralo naprijed bio je sport. Igrao je nogomet koji ga je proveo po cijeloj regiji, a jedna od najdražih uspomena iz mjesta gdje je igrao je Legrad kod Koprivnice.
– Tamo nikad nismo mogli dobiti utakmicu. Nije bilo važno što smo bili bolji, dok bismo došli u Legrad, nešto je čudno bilo, jednostavno se tamo nije moglo pobijediti – sjeća se kroz smijeh Zvonko Stipić.
Svojim trčanjem postao je svojevrsni zaštitni znak Križevaca. Najčešće trči u obližnjoj šumi Ratarna u jutarnjim satima, no ponekad se odluči i na popodnevno trčanje. No, trčanje mu ne ide uvijek po planu.
– Krenuo sam prema šumi Lipovčici i nakon nekog vremena čuo sam automobil kako juri pored mene. Nije mi bilo jasno što radi u šumi pa sam izbio na cestu i shvatio da sam već prešao Svetu Helenu. Okrenuo sam se i krenuo nazad drugom šumskom stazom pa umjesto da idem prema Križevcima, otišao dalje prema Žibrinovcu – objasnio je Z. Stipić koji ima ugrađen stent, ali i dalje trči bez problema.
Prije 12 godina imao je srčani udar usred teniskog meča. No, u svom stilu, ‘prehodao’ ga je.
– Osjetio sam hladno oko srca, ali igrali smo dalje još 20-ak minuta. Tek kad sam otišao doma i popio čaj te i dalje osjećao tu hladnoću otišao sam na hitnu gdje su me odmah poslali na EKG i završio sam na bolnici i u toplicama – rekao je Zvonko Stipić koji je u Križevcima poznat i po tome što je organizirao prvu rukometnu utakmicu i teniske mečeve. (go)
FOTO: NIKOLA WOLF