Perok: I dalje su prioritet mjere kojima poboljšavamo demografsku sliku

Poštujući sve propisane epidemiološke mjere, Općina Virje obilježila je Dan općine i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Martina. Svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren i dožupan Ratimir Ljubić, bila je prilika za osvrt na ostvarene i planirane projekte. Mirko Perok, načelnik Općine, istaknuo je kako je i ova godina bila izazovna zbog složene epidemiološke situacije, no Općina je uspjela ostvariti većinu planiranih projekata i uspješno rješavati komunalne i socijalne potrebe mještana.

– Bila je ovo i izborna godina u kojoj je na lokalnim izborima izabrano novo općinsko vijeće i načelnik. Zahvaljujem svima koji su svojim glasom sudjelovali u demokratskom procesu i pomogli da izaberemo kvalitetne ljude koji će zajedničkim radom pridonijeti razvoju i boljitku općine Virje. Posebno hvala svima koji su vrednovali dosadašnji trud i rad mene kao načelnika i dali mi povjerenje za još jedan mandat i nastavak moje politike prosperiteta, socijalne osjetljivosti, financijske stabilnosti i ravnomjernog razvoja svih područja općine – kaže Mirko Perok.

Jedan od glavnih općinskih prioriteta, dodao je Perok, i dalje su demografske mjere namijenjene za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja i za pomoć roditeljima kroz razne naknade od rođenja djeteta do završetka školovanja. O dobroj prihvaćenosti mjera govori činjenica da su brojne mlade obitelji ostale živjeti ili se čak doselile u pojedina općinska naselja, a kapacitet nove zgrade vrtića s jaslicama, koja je u vrijeme gradnje imala predviđenu jednu rezervnu sobu, danas je popunjen i traži se mjesto više.

– Smatram da je značajnu ulogu u tome, osim kvalitete usluge, imala i jedna od najnižih cijena vrtića u Hrvatskoj koja iznosi 300 kuna za prvo, 200 kuna za drugo dijete te besplatan polazak za troje i više djece iz iste obitelji. Zadovoljstvo mi je najaviti da iduće godine planiramo ishoditi potrebnu dokumentaciju i krenuti s dogradnjom zgrade vrtića kako bi svi mališani uspješno pronašli svoje mjesto – kaže Mirko Perok.

Mirko Perok, načelnik Općine Virje

Općina potiče socijalnu osjetljivost prema žiteljima treće dobi pa je u nastavku program Zaželi Provedi 2, financiran iz fondova Europske unije, u sklopu kojeg je ponovno zaposleno devet njegovateljica koje su se nastavile brinuti za 70-ak starijih i nemoćnih mještana.

– Među prvim smo općinama u županiji koja je organizirala cijepljenje starijih i kronično bolesnih osoba protiv koronavirusa te im tako osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – naglasio je Mirko Perok.

Neki od važnijih projekata komunalne i društvene infrastrukture obuhvatili su i izgradnju jednog od najljepših dječjih igrališta u ovom dijelu Hrvatske u sklopu parka u Virju, promjenu krovišta na zgradi budućeg hostela, obnovu krovišta, fasade i stolarije na zgradi stare općine, uređenje Trga dr. Barca u Šemovcima te  uređenje društvenih domova u Rakitnici i Donjim Zdjelicama.

– Krenuli smo i u realizaciju projekta gradnje kružnog toka na Trgu Prodavić i uređenja okolnih ulica s kompletnom rekonstrukcijom komunalne infrastrukture čija je vrijednost tri milijuna kuna. U tijeku su radovi na izgradnji i postavljanju spomenika domovini i hrvatskim braniteljima u Virju, izgradnja malonogometnog igrališta s umjetnom travom u Šemovcima i uređenje vatrogasnih prostorija u Miholjancu i Hampovici. U suradnji s našom zajedničkom tvrtkom Komunalijama iz Đurđevca, pri završetku je posljednja faza izgradnje vodovoda na području naše općine dionice Donje Zdjelica – Rakitnica radi sigurnosti sustava i opskrbe vikend-naselja na tom dijelu općine. Veseli nas da je nedavno potpisan i ugovor za izgradnju kanalizacije u Šemovcima i Hampovici kao dio projekta aglomeracije Đurđevac – Virje.  Vrijednost radova je 38 milijuna kuna, a početak očekujemo još ove godine – istaknuo je Mirko Perok.

Uz sve projekte u provedbi, Općina redovito isplaćuje i poticaje za razvoj gospodarstva. Pritom su značajna financijska sredstva usmjerena za pomoć poljoprivrednicima u obavljanju njihove djelatnosti od čega je najveća stavka sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije i okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Financijska pomoć dostupna je i poduzetnicima prilikom pokretanja djelatnosti i kupnje potrebne opreme. Jedan od velikih izdataka općinskog proračuna je i održavanje nerazvrstanih cesta, u koje spadaju i poljski putovi, čime je osigurana dobra prometna povezanost cjelokupnog prostora.

– Financijski smo vrlo stabilna općina koja svoje obaveze rješava u kratkom roku, o čemu najbolje mogu svjedočiti korisnici raznih potpora. Prema tome, spremni smo za nove izazove pred nama, a svoja obećanja i ponuđene projekte u predizbornoj kampanji planiramo u najvećoj mogućoj mjeri i ostvariti. Pritom, naravno, vjerujem u potporu Općinskog vijeća i daljnji predani rad djelatnika Općine. Zahvaljujem svim državnim institucijama i Županiji na podršci u svim projektima, članovima Općinskog vijeća, ravnateljicama i djelatnicima naših ustanova te posebno zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine na čelu s pročelnicom Kristinom Filipović – zaključio je Mirko Perok.

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja Općine. Povelju Plašt svetog Martina dobio je Drago Hatadi, a zlatne plakete Općine Stjepan Odobašić na području društvenih djelatnosti, Katarina Glavnik na području pčelarstva, Vladimir Svržan na području vatrogastva, Udruga vinogradara i podrumara Šemovci na području vinogradarstva u povodu desete obljetnice djelovanja te Društvo žena Virje na području očuvanja kulturne baštine u povodu 90. obljetnice djelovanja.

– Čestitam svim dobitnicima javnih priznanja koji su svojim radom zaslužili da ih se istakne u povodu obilježavanja Dana općine – kaže Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI